Correspondent Britse krant zit drie dagen vast in Zimbabwe

De politie in Zimbabwe houdt de correspondent van de Britse krant The Daily Telegraph al drie dagen vast. De 57-jarige Peta Thornycroft is de eerste journalist die werd gearresteerd omdat ze de nieuwe perswet heeft overtreden die vorige maand door het parlement werd gejaagd in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Een veroordeling kan haar op twee jaar gevangenisstraf komen staan.

De journaliste werd woensdag opgepakt in het dorp Chimanimani, bijna 500 kilometer zuidoostelijk van de hoofdstad Harare, waar ze naartoe was gegaan om berichten over geweld tegen oppositieleden te controleren. Aanvankelijk zei de politie dat ze was aangehouden omdat ze de nieuwe veiligheidswet had geschonden die vorige maand ook in allerijl is ingevoerd. Volgens die wet is het strafbaar om valse berichten te verspreiden die tot politiek geweld kunnen leiden.

Maar die aanklacht werd gisteren ingetrokken, volgens de advocaat van de journaliste, Tapiwanashe Kujinga, omdat die onmogelijk overeind kon worden gehouden. De journalist was nog maar net in het dorp gearriveerd. Ze had nog geen mens gesproken, laat staan een bericht geschreven. Nu wordt ze beschuldigd van het illegaal uitoefenen van haar vak. Volgens de nieuwe perswet moet elke journalist goedgekeurd worden door een speciale staatscommissie. Thornycroft had eerder dit jaar te horen gekregen dat haar zo'n accreditatie geweigerd werd.

De nieuwe perswet geeft de regering een grote controle over de media. Eerder klaagden onafhankelijke journalisten al over bedreigingen, marteling en arrestaties. De drukkerij van de enige onafhankelijke krant van Zimbabwe, The Daily News, werd begin vorig jaar vernield door een bom.

President Mugabe werd twee weken geleden herkozen na verkiezingen die werden gekenmerkt door fraude en politiek geweld. Sindsdien gaat het politiek geweld volgens de oppositiepartij MDC onverminderd voort. In Sizinda, een voorstad van Bulawayo, kwam het gisteren tot een botsing tussen een regeringsmilitie en plaatselijke oppositieleden. De politie gebruikte traangas om de strijdende partijen uiteen te jagen en sloot het gebied hermetisch af.