Cor Eberhard wilde zetel `kopen' bij LN

Cor Eberhard, nummer dertien op de kandidatenlijst lijst Pim Fortuyn voor de Tweede-Kamerverkiezingen, heeft eerder bij Leefbaar Nederland een zetel proberen te `kopen'.

Dat heeft vice-voorzitter Broos Schnetz van Leefbaar Nederland gisteren verklaard in het televisieprogramma 2Vandaag. Volgens hem was Eberhard bereid in ruil voor een verkiesbare plaats 50.000 tot 60.000 gulden (ruim 27.000 euro) in de kas van Leefbaar Nederland te storten. Eberhard zelf ontkende de beschuldiging in dezelfde televisie-uitzending. Hij zei Leefbaar Nederland gewoon te hebben willen steunen.

In zijn sollicitatiebrief aan Leefbaar Nederland schreef Eberhard: ,,Ik ben bereid alle kosten van de verkiezingscampagne voor het district Haarlem voor mijn rekening te nemen. Het budget dat ik hiervoor wil vrijmaken is 50.000 tot 60.000 gulden. Ik hoop een en ander met jullie te kunnen bespreken tijdens de sollicitatiegesprekken.''

Schnetz zei dat het bestuur van Leefbaar Nederland met ,,stomheid was geslagen'' door de brief. Vice-voorzitter Schnetz van Leefbaar Nederland was in februari van dit jaar één van de bestuursleden die aandrong op het vertrek van Fortuyn als lijsttrekker van de partij, na omstreden uitspraken in een vraaggesprek met de Volkskrant. Hierop besloot Fortuyn met zijn eigen lijst te beginnen. In de peilingen kan de lijst Fortuyn op aanzienlijk meer zetels rekenen dan Leefbaar Nederland.

Rond de nummer zeven op de Lijst Fortuyn, M. Kievits, blijft het ondertussen ook rommelen. Hij heeft valse informatie op zijn CV staan. Volgens de woordvoerder van de regiopolitie Kennemerland, zijn voormalige werkgever, heeft Kievits ten onrechte op zijn CV vermeld dat hij tussen 1996 en 1998 als projectleider belast was met het opzetten van het `Bureau Integriteit'. ,,Er was toen helemaal geen sprake van een project op dit gebied'', aldus de woordvoerder.

Eerder werd al bekend dat Kievits, als docent van de Nederlandse politieopleiding LSOP in Apeldoorn, enkele jaren geleden volgens bronnen bij de politie is gestraft voor seksuele intimidatie. Een leerlinge die hij thuis had uitgenodigd voor een herexamen had na afloop van het bezoek een klacht tegen de leraar ingediend. Kievits werd vorige week door de politieopleiding geschorst omdat hij eind vorig jaar iemand zou hebben mishandeld en vernielingen zou hebben gepleegd.

De partijleiding van de Lijst Pim Fortuyn heeft de Amsterdamse advocaat Moszkowicz ingeschakeld voor een eigen onderzoek naar de beschuldigingen.