Bisschoppen blijven bij lekendienst

De conferentie van bisschoppen wil opnieuw in overleg met het Vaticaan over het leiden van begrafenissen door leken. Bisschop Hurkmans van Den Bosch liet dat gisteren bij monde van een woordvoerder weten. Donderdag tikte het Vaticaan de Nederlandse bisschoppen op de vingers over dit voorstel. Er zouden in Nederland genoeg priesters zijn om begrafenissen te leiden. De bisschoppenconferentie legde het voorstel aan het Vaticaan voor omdat het bisdom Roermond liet weten te vrezen voor te weinig priesters in Limburg. Daardoor zouden er niet genoeg mensen zijn om voor te gaan bij uitvaarten. Het bisdom werkt aan een beleid, waarbij ook leken mogen voorgaan. Er zal dan geen eucharistieviering meer zijn, maar een gebedsdienst, meldde de diocesane perschef donderdag. Begrafenissen, vooral de voorbereiding, slorpen steeds meer tijd op.