BEDRIJVEN EN HUN COLLECTIES

Het Nederlandse bedrijfsleven neemt een belangrijk deel van de kunstaankopen voor zijn rekening. Een overzicht van de tien grootste collecties:

1.ING Groep

Het historisch beginpunt van de collectie, die 20.000 werken omvat, wordt gevormd door het magisch realisme van de jaren dertig: Carel Willink, Dick Ket, Wim Schumacher. Naast schilderijen ook veel glaswerk (van de Leerdamse ontwerper Copier), antiek, sculpturen en grafiek.

2.ABN Amro

Het historisch beginpunt van de collectie is de Cobrabeweging, uit het midden van de 20ste eeuw. De collectie bestaat uit zo'n 14.000 werken, voor het grootste deel grafiek. Verder schilderijen, sculpturen en fotografie. Enkele bekende namen: Armando, René Daniels, Marlene Dumas.

3.KPN

Als hedendaags communicatiebedrijf heeft KPN het accent gelegd op fotografie. De nadruk ligt op Nederlandse fotografen (Rineke Dijkstra, Céline van Balen), maar de laatste jaren wordt ook steeds meer werk van buitenlanders aangekocht. De collectie omvat 6.000 werken.

4.Randstad

Ooit begon Randstad met een grafiekcollectie. Nu koopt het uitzendconcern enkel nog fotografie aan – van jong talent uit landen waar Randstad vestigingen heeft. Uit de aankopen moet blijken dat de organisatie `openstaat voor vernieuwing'. De collectie omvat 7.000 werken.

5.TPG

Een van de oudste bedrijvencollec- ties van Nederland (sinds jaren dertig). Zowel schilderkunst, fotografie, tekeningen, sculpturen, grafiek en toegepaste kunst. Bekende namen: Jan Wolkers, Rob Birza, Armando, Wim T. Schippers. De collectie omvat 6.000 werken.

6.Fortis

Met zowel schilderkunst, sculpturen, brons, porselein, grafiek, fotografie, glas als toegepaste kunst geldt de Fortis-collectie (3.500 stuks groot) als een van de meest gevarieerde bedrijvencollecties. Met o.m. wandtapijten van Jaap Hillenius en een glasappliqué van Kapel Appel.

7.Rabobank

Qua variëteit enigszins vergelijkbaar met de Fortis-collectie, zij het dat deze collectie ook nog computerprints en keramiek bevat. Werk moet volgens de bank `aanzetten tot nadenken'. 3.500 stuks, o.m. van Micha Klein, Karel Appel, Alicia Framis en Marc Mulders.

8.DSM

De collectie, die ruim 1.800 werken omvat, is even oud als het bedrijf zelf: 100 jaar. Hoewel DSM een internationaal bedrijf is, komen veel werken van de hand van kunstenaars die een binding met Limburg hebben. Schilderijen, grafiek, sculpturen en werken op papier.

9.Aegon

Peter Struycken en Sol LeWitt kregen in de jaren tachtig opdracht de nieuwe kantoren in Den Haag en Leeuwarden te verfraaien. De 5.000 gekleurde bollen van de eerste (in Den Haag) en de wall drawing van de laatste trekken nog altijd veel bekijks. De collectie omvat 1.700 werken: grafiek, schilderijen, sculptuur.

10.De Nederlandsche Bank

Beroemdste aankoop was zonder meer Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, in 1998. Verder o.m. werk van Rob Birza, Marlene Dumas, Armando, Jan Dibbets. Schilderijen, sculpturen, collages en (in steeds mindere mate) fotografie. Collectie omvat 1.600 stuks.

Bron: `Bedrijven verzamelen' (2001) van Onderneming & Kunst.