Amateurs?

Het EK gemengde paren in Oostende is gewonnen door Hedwig van Glabbeek en Willem Jan Maas. Deze zege was sensationeel omdat het uit 405 paren bestaande deelnemersveld nogal wat olympische en wereldkampioenen telde en omdat Van Glabbeek en Maas bovendien niet door de bond waren uitgezonden, maar op eigen merites (lees: kosten) naar de Belgische kust waren afgereisd. Het Daily Bulletin sprak van een overwinning door amateurs. Die omschrijving doet geen recht aan de bridgecapaciteiten van de Haagse combinatie, die sinds een jaar of tien een eigen hecht doortimmerd systeem speelt en als een van de meest ingespeelde paren van Nederland geldt. Maas bescheiden: ,,Ach, we oefenen maar twee keer per week op de club.'' Uit de finale:

O/OW

♠ V 9 5 4

♡ 6

♦ A B 10 9 5

♣ V 6 2

♠ A B 8 7

♠ 10 6

♡ V 10 7 2

♡ A B 8 4 3

♦ H 7

♦ 6 3 2

♣ 10 4 3

♣ H B 5

♠ H 3 2

♡ H 9 5

♦ V 8 4

♣ A 9 8 7

West

Noord

Oost

Zuid

v. Glabbeek

Maas

1♡

pas

2♡

dbl

pas

3SA

pas

pas

pas

1♡ was 8-11 pt. en 2♡ 0-11 pt. Van Glabbeek concludeerde dat partner punten moest hebben en gaf een informatiedoublet, door Maas geconverteerd naar 3SA. Harten uit voor het aas, de volgende harten voor de heer. Nu alle ruitens, waarop oost zich ontdeed van een schoppen en een klaveren. Schoppen van tafel liep via de tien en de heer naar het aas van west. Deze dacht dat haar partner in een ingooidwang zat en speelde klaveren na. Maas won het aas, sneed op ♠B en claimde tien slagen omdat ook west op de ruitens een schoppentje had laten varen.

Dit weekeinde wordt een van de hoogtepunten in het Nederlandse bridgeseizoen gehouden. Op het landgoed van bridgeweldoener Hans Melchers binden zestien paren (een uit België) de strijd aan in de grote finale van het Melchemie Topcircuit. Ik tip de Brabanders Huub Bertens en Ton Bakkeren. Volgende week weten we meer.

    • Jan van Cleeff