Warrige waarheden

De in sommige Turkse kringen gangbare opvatting dat het huwelijk geluk brengt ging niet op voor Belkiz Sögütlü. Ze werd uitgehuwelijkt aan een man die zij zelf niet wenste, kreeg een kind en liep uiteindelijk weg. Sindsdien, zo'n elf jaar geleden, voelt de inmiddels 31-jarige Vlaamse van Turkse afkomst zich verstoten door haar familie.

,,Mijn familie is verantwoordelijk voor mijn leven'', zegt ze tegen de lens van de draaiende camera van programmamaakster Meral Uslu als zij terugkomt van schoonmaakwerk bij welgestelde Belgen. Sögütlü wijt haar problemen en ongeluk aan de desintegratie van haar ouders. Als migranten niet willen integreren, moeten ze terug naar hun land, zegt ze. Even later staat ze een beetje onwennig `eigen volk eerst' te roepen te midden van `echte' Vlamingen. Vlaams Blok ervaart ze als een nieuwe familie.

Uslu presteert het ondanks haar ideale object – alle psychiaters zouden in hun handen wrijven met zo'n patiënt – eendimensionaal te blijven. Terwijl Uslu en haar redactrice – die beiden ooit ook van huis wegliepen en het na allerlei experimenten alsnog goedmaakten met hun familie – Sögütlü's gedachtes en innerlijke wroeging als de beste zouden moeten herkennen. In plaats van met doordringende en relevante vragen Sögütlü's botsing met haar geweten bloot te leggen, rijdt Uslu met draaiende camera het ouderlijke dorp in Turkije binnen. De vader wil Uslu niet ontvangen. ,,Onze deur staat open voor haar'', zegt hij over zijn dochter.

Negen maanden later is Sögütlü weg bij het Vlaams Blok. Waarom precies wordt niet duidelijk. Nu praat zij opeens wel Turks en kijkt zij naar de Turkse televisie. Sögütlü wil het contact met haar familie herstellen. Een redactrice stelt zich op als bemiddelaar en belt de vader. Hij zegt dat hij zijn dochter nooit heeft verstoten, maar dat Sögütlü zelf ervoor heeft gekozen weg te gaan. De redactrice stelt voor de vader op te halen en hem naar zijn dochter te brengen. ,,Ik kom niet naar haar toe'', zegt hij. Zo impliceert hij dat de dochter naar hem moet komen. Helaas voor Sögütlü wordt dit niet opgepikt door Muslu. ,,Doe de camera uit'', zegt Sögütlü teleurgesteld. Een zin die zij veel eerder had moeten uitspreken.

De gekleurde waarheid, NPS, Ned.3, 20.00-20.30u.

    • Ahmet Olgun