Verbijstering na zelfmoord Richard Durn

In Frankrijk is verbijsterd gereageerd op de zelfmoord, gisteren, van Richard Durn, de man die in de nacht van dinsdag op woensdag acht raadsleden doodschoot en veertien anderen ernstig verwondde in Nanterre.

Tijdens een derde verhoor gisterochtend in het Parijse hoofdbureau van politie aan de Quai des Orfèvres, dat geldt als het best beveiligde van het land, zag de 33-jarige Durn kans om in het bijzijn van twee politiefunctionarissen uit het dakraam van een zolderkamer op de vierde verdieping te springen. De IGS, de inspectiedienst van de politie, heeft de zaak in onderzoek.

De politie wist dat de man, die een psychiatrisch verleden had, zelfmoord wilde plegen. Op het moment dat hij het bloedbad aanrichtte, schreeuwde hij: ,,Dood me! Dood me!'' Bij huiszoeking had de politie een lange afscheidsbrief aangetroffen, waarin de man geschreven had zelfmoord te willen plegen omdat hij zich een mislukkeling voelde. Hij had vlak voor zijn zelfmoord een volledige bekentenis afgelegd en gezegd behalve zichzelf de ,,lokale elite'' te willen doden. Volgens de politie hebben beide in de zolderkamer aanwezige functionarissen vergeefs geprobeerd de man bij zijn benen te grijpen, een poging waarbij één van hen licht gewond zou zijn geraakt. De dode Durn op de binnenplaats miste een schoen en een sok.

Minister Daniel Vaillant van Binnenlandse Zaken sprak van ,,ernstig falen'' aan de zijde van de politie, dat hij ,,onnacceptabel'' acht. Jacqueline Fraysse, de communistische burgemeester van Nanterre die ternauwernood aan de dood ontsnapte toen Durn zijn pistolen leegschoot in de raadszaal, zei hevig ontdaan dat andere raadsleden erin geslaagd waren de man te overmeesteren maar dat ,,men aan de Quai des Orfèvres zelfs niet in staat is hem in de gaten te houden''.

Het bloedbad en de zelfmoord zijn intussen inzet geworden van een hevige controverse tussen links en rechts in het kader van de naderende presidentsverkiezingen. In een eerste reactie had premier Lionel Jospin de wens geuit, dat de gebeurtenis geen rol zou spelen in de campagne, maar president Jacques Chirac wees woensdag op een ,,zorgwekkende onveiligheid, die zich uitstrekt van burgerlijke ongehoorzaamheid tot dit drama''. Op televisie zei hij gisteravond dat het `niet normaal' is dat Durn wapens bezat en dat ,,door deze zelfmoord, de overheid niets meer kan doen en de nabestaanden en de samenleving een waarheid onthouden wordt waarop zij recht hebben''. Links acht de zinspelingen van de president `demagogisch' en `absoluut onwaardig'.

    • Pieter Kottman