Tweeling voor Kameleonfilm

Dit zijn de twee jongens die de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer gaan spelen in de film over het tweetal met hun motorboot de Kameleon. Het zijn de tweeling Koen en Jos van der Donk uit het Noord-Hollandse plaatsje Schagen. Ze zijn 14 en ze de hoofdrol spelen in de film De schippers van de Kameleon die deze zomer op de Friese meren wordt opgenomen. Daar spelen ook de meer dan zestig kinderboeken over de Kameleon die de Friese schrijver Hotze de Roos schreef. De Kameleon-boeken, tussen 1950 en 1990 geschreven, zijn de populairste Nederlandse kinderboeken. Filmregisseur Steven de Jong, die de boeken zelf vroeger las, gaat het eerste boek verfilmen. Hij koos voor Koen en Jos omdat zij `echte Hollandse kwajongenskoppen' hebben. De tweeling werd gekozen na een oproep waarop 400 tweelingen afkwamen. Uiteindelijk werden zestig tweelingen uitgenodigd in het Friese Kameleon-dorp Terherne. Elf tweelingen werden uitgekozen. Zij kregen afgelopen winter een speciale acteertraining. Ze moesten scènes uit de film alvast spelen. Koen en Jos kwamen uiteindelijk als besten uit de bus. In een televisie-interview zeiden beide jongens heel blij te zijn met hun hoofdrol. ,,Het lijkt ons heel raar om straks in de bioscoop naar onszelf te kijken'', zei Koen. Of Jos? Je kunt ze moeilijk uit elkaar houden. De film De schippers van de Kameleon komt voorjaar 2003 in de bioscoop.

    • Paul Steenhuis