Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor reclamemakers die zich belangeloos inzetten voor een campagne tegen kindermishandeling met het doel daarover een paragraaf in het nieuwe regeerakkoord te krijgen. Verder de dreigende teloorgang van het Aramees, de taal die Jezus Christus sprak. Ned.2, 17.35-18.43u.

Vrijdag. Jan Marijnissen (SP), bandoneonspeler Carel van Kraayenhof, fotograaf Sjaak Verboom, pastoor Berkhout uit Volendam en galeriehouder en Chagall-kenner Pieter Zuidema praten over mensen en lijden. Ned.2, 19.25-20.25u.

Netwerk. Reportage over een 30-jarige Somalische vrouw met vier kinderen die acht jaar geleden asiel in ons land vroeg. Onlangs werd bekend dat zij Nederland moet verlaten. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Reportage en studiodebat over asielzoekers die werkzaam zijn in de verpleging. Tevens aandacht voor Israël en de Palestijnen. Ned.3, 22.30-23.00u.

Krachtstroom. Gasten zijn Paul Rosenmöller en dominee Nico ter Linden. Ned.1, 0.15-0.50u.

DOCUMENTAIRES

Reporter. Aan de vooravond van de parlementaire enquête naar de bouwfraude een kritische blik op dit instrument en de invloed van partijbelangen op de commissieleden. Ned.3, 20.30-21.15u.

SPORT

Voetbal. Onder meer rechtstreeks verslag uit Amsterdam van de halve finale in de strijd om de Amstel Cup tussen Ajax 2 en FC Utrecht. SBS6, 20.00-23.50u.

FILM

. 101 Dalmatians (Stephen Herek, 1996, VS). In geslaagde live action-versie van Disneyklassieker over een Londense puppyroof worden vrijwel alle rollen gespeeld door levende wezens en kunnen de honden níet praten. Met Jeff Daniels als het baasje van Pongo, Glenn Close als Cruella de Vil en Hugh Laurie als kruimelboef Jasper. BBC1, 18.25-20.00u.

Tina: What's Love Got To Do with It? (Brian Gibson, 1993, VS). De onvermoeibare rockster Tina Turner hield zelf een oogje in het zeil bij verfilming van haar autobiografie. Vlak portret volgt haar leven zonder dat we haar echt leren kennen. Net5, 20.30-22.35u.

The Distinguished Gentleman (Jonathan Lynn, 1992, VS). Eddie Murphy geeft een paar aardige nummertjes ten beste in karikaturale beeldenstorm tegen het Amerikaanse politieke establishment. VRT, 21.40-23.29u.

Suspect (Peter Yates, 1987, VS). Thriller schetst en passant een saillant sociologisch portret van Washington D.C. maar kent een minder overtuigende plot. Cher is een afgesloofde pro-deo-advocaat. Rechtbankjurylid Dennis Quaid helpt haar de onschuld te bewijzen van dove Vietnamveteraan Liam Neeson. Net5, 22.35-0.40u., onderbroken door reclame.

The Scarlet Letter (Roland Joffé, 1995, VS). `Vrije adaptatie' van Nathaniel Hawthornes roman (1850) werd staaltje mooifilmerij met Demi Moore als slachtoffer van het puriteinse 17de-eeuwse New England. BBC2, 23.00-1.10u.

. Dis-moi que je rêve (Claude Mouriéas, 1998, Frankrijk). Onervaren acteurs bepalen toon van familiedrama over afwijkend boerengezin in de Franse Alpen. Ned.3, 23.42-1.18u.

. The Boston Strangler (Richard Fleischer, 1968, VS). Opmerkelijke pseudo-documentaire speelfilm over de schizofrene loodgieter die in de jaren zestig in Boston een aantal vrouwen wurgde. Overtuigende titelrol van Tony Curtis. RTL5, 0.00-2.00u.

Midnight Express (Alan Parker, 1978, VS). Door Oliver Stone geschreven, primitief brute geweldfilm over Turkse gevangenschap, naar de autobiografische roman van Amerikaanse hasjsmokkelaar Billy Hayes. Net5, 0.40-2.45u.

. Mighty Aphrodite (Woody Allen, 1995, VS). Bij vlagen hilarische film van Allen knipoogt naar Oedipus. Sjofele sportverslaggever (Allen) ontfermt zich over de oliedomme prostituee annex biologische moeder van zijn hoogbegaafde adoptiefzoon. BBC2, 1.10-2.40u.

RADIO

Kunststof. De ontwerper van o.a. de gulden, euro (Nederlandse kant) en de voorzittershamer in de Tweede Kamer, Bruno Ninaber van Eyben, praat over zijn werk en expositie van gietijzeren schalen in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. O.a. recensies van de nieuwe versie van de film E.T. en het boek Eigen tempo van Rebecca Miller. Na elven praten de kunsthistorici Hans Kraan en John Sillevis over het boek Dromen in Holland. 747AM, 22.02-24.00u.