Stakers ondergronds

In Roemenië zijn ongeveer duizend mijnwerkers ondergronds in staking gegaan uit protest tegen plannen die tot een afname van de werkgelegenheid zullen leiden en om eigen salariseisen kracht bij te zetten.

De kompels van Baia Borsa en Rodna, in het noorden van Roemenië, eisen 22 procent loonsverhoging en een verbetering van de arbeidsomstandigheden. Ze hebben zich in de schachten en gangen van de mijn gebarricadeerd. Een onbekend aantal van de mijnwerkers is bovendien een hongerstaking begonnen.

De woede van de mijnwerkers concentreert zich op een plan van het bedrijf Remin om in de lood-, zink-, koper-, goud- en zilvermijnen die het exploiteert, het aantal arbeidsplaatsen met de helft te verminderen. Op dit moment werken tienduizend arbeiders voor Remin. Volgens een regeringswoordvoerder wordt vandaag overlegd tussen de bonden en het bedrijfsleiding.