Songs: Ohia

Achter de groepsnaam Songs: Ohia verschuilt zich lofi held Jason Molina, de onverstoorbare singersongwriter met Indiaans bloed uit Ohio. Onverstoorbaar, omdat zijn lyrische folk al vanaf zijn eerste album een eigen vorm heeft, al wil de instrumentatie en de sfeer per album nog wel eens verschillen.

Molina schrijft mantra's. Sobere liedjes die drijven op een bezwerende herhaling van coupletten, waardoor het refrein een ondergeschikte rol gaat spelen.

Op zijn zesde studioalbum, Didn't it rain, is het al niet anders. Opnieuw een hypnotiserende plaat, maar ook zijn beste. Dat komt vooral omdat de experimenten met de sound voorbij zijn en er weer ouderwets akoestisch, en live in de studio wordt gespeeld.

Weken de twee vorige albums nog af van dit stramien door de samenwerking met de sombermannen van Arab Strap op The Lioness, en de wat gezochte tierlantijnen op Ghost Tropic, op Didn't it rain is het geluid weer ijzingwekkend eenvoudig als vanouds.

Toch heeft de plaat nog een verrassing in petto. Ook de door Molina zo geliefde lome shuffle is losgelaten. Nu krijgt elk lied zijn eigen ritme. En deze variatie zorgt ervoor dat Didn't it rain een meesterwerk geworden is.

Songs: Ohia, Didn't it rain; Secretely Canadian / Konkurrent, CS65

    • Nanne Tepper