Serena wint weer eens van oudere zuster

Serena Williams heeft gisteren ten koste van haar zus Venus de finale bereikt van het tennistoernooi in Miami. In de eindstrijd treft ze Jennifer Capriati, die twee uur nodig had om Monica Seles te verslaan.

Het was pas de tweede keer in zeven ontmoetingen dat de jongste Williams de sterkste was in de onderlinge confrontatie. Ze won in vijftig minuten met twee keer 6-2. Het publiek trakteerde de zusjes na het teleurstellende duel op een fluitconcert.

Serena nam met haar overwinning revanche voor haar nederlaag in de finale van de US Open vorig jaar. Haar laatste zege op Venus dateerde van drie jaar geleden in de beslissende wedstrijd van de Grand Slam Cup.

Serena domineerde het duel in Miami op alle fronten. Op haar sterke service, met snelheden tot 188 kilometer per uur, kreeg haar zus geen enkele kans. Venus Williams won het toernooi in 1998, 1999 en 2001. Met de nederlaag kwam een einde aan haar opmerkelijke reeks in Miami van vierentwintig overwinningen op rij. Haar laatste verliespartij dateerde van 1997 toen de Zwitserse Martina Hingis haar in de tweede ronde versloeg. In 2000 miste ze het toernooi wegens een blessure.

,,Ik ben verbijsterd'', zei de 20-jarige winnares van de familiestrijd. ,,Ik kan het nog niet geloven dat ik haar heb verslagen. Dat is nog nooit eerder gebeurd in een toernooi van enige importantie. Maar het is ook waar dat Venus vandaag erg veel fouten maakte. Daar heb ik dankbaar van geprofiteerd.''

Venus Williams was evenzeer verbijsterd. Over haar slechte spel wel te verstaan. Ze had moeite woorden te vinden voor deze teleurstelling. ,,Bij de warming up voelde ik me prima. Niets wees op een slechte dag. Normaal overkomt je zoiets niet meer bij de profs. Dat gebeurt hooguit bij de junioren. Het klopt dat ik veel afzwaaiers produceerde, maar dat was ook de verdienste van Serena. Ze zorgde met haar service en machtige slagen voor erg veel druk.''

Serena Williams was gisteren niet de enige die overmacht demonstreerde. In het mannentoernooi snelde Roger Federer langs de Roemeen Andrei Pavel naar de halve finale. De als twaalfde geplaatste Zwitser stond slechts twee games af, keurig verdeeld over de sets: 6-1 en 6-1.

Federer ontmoet in de halve eindstrijd van het Masters tennistoernooi in Miami Lleyton Hewitt. De 21-jarige Australiër en nummer één van de wereld versloeg de als zesde geplaatste Marat Safin uit Rusland in drie sets: 2-6, 6-2 en 7-6.