Roet van het paasvuur

In het noorden van Nederland worden met Pasen grote vuren gestookt. Jongens en meisjes smeren elkaar vol roet.

Lekker fikkie stoken midden op de weg? Met Pasen mag het! Althans in Noord-Nederland, en je moet het wel eerst even aan de gemeente vragen. Want om een paasvuur te laten branden van wel tien meter lang en zo hoog als maar kan, zul je toestemming moeten vragen.

Afgelopen jaar nog werd het paasvuur overal verboden. Dat kwam doordat sommige varkens en koeien toen de ziekte mond- en klauwzeer hadden (MKZ), en daarom mochten boeren en hun kinderen niet zomaar hun erf af om bij elkaar te komen. MKZ is namelijk heel besmettelijk. De gemeenten waren bang dat de ziekte zich dan zou verspreiden. Dat het paasvuur niet doorging was vreselijk jammer natuurlijk, en daarom is het dit jaar extra leuk dat het wel weer mag.

Paasvuur bestond al in de Germaanse tijd. Toen staken de mensen het vuur af om boze geesten weg te jagen. Nu gaat het daar allang niet meer om. Het wordt gedaan omdat het leuk is. Wél moet je uitkijken dat je gezicht niet onder het roet komt te zitten.

Linda Geugies (12) uit Gees, weet daar alles van. ,,Rond het paasvuur is een witte krijtlijn. Als je binnen die lijn gaat staan dan komen de jongens aanstormen. Ze pakken je beet en smeren je hele gezicht vol roet. Achter de krijtlijn mogen ze je niet pakken maar vaak gebeurt dat toch. Met mijn vriendinnetje ga ik dan weer achter de jongens aan.''

Linda weet al van tevoren wie zij zal gaan pakken straks. Willem-Jan, want hij is leuk.

,,Meestal gaan de jongens ook al wat eerder naar de paasbult. Dan maken ze daar kleine paasbultjes en steken die aan. Ze hebben dan het roet al klaar voor als de meiden komen.''

De afgelopen dagen hebben mensen in veel dorpen hout verzameld en naar de plek gebracht waar hun vuur gaat komen. Vaak is dat snoeihout. Takken die van de bomen zijn gezaagd. Het vuur wordt 's avonds aangestoken op eerste of tweede paasdag. In het donker kun je de enorme vlammen goed zien.

Dit klinkt allemaal reuze gezellig maar er moet wel op gelet worden dat het een veilig vuur is. Henk Sibon houdt voor gemeente Emmen een oogje in het zeil. ,,Je kunt niet zomaar alles verbranden. Als je geverfde planken verbrandt dan kunnen er gevaarlijke stoffen in de lucht komen. Dat mag dus niet. Ook kijken wij of de plek veilig is. Zijn er geen huizen in gevaar, of dieren in de natuur. Er leven heel wat dieren in het wild en die kunnen schrikken van het vuur. Meestal merken ze als de paasbult opgebouwd wordt al dat er iets gaande is. Vaak zoeken ze dan gauw een veiliger plekje.'' Henk Sibon let ook op dat na het vuur de buurtvereniging de rommel weer netjes opruimt. Want dat moet ook gebeuren. Vrolijk paasvuur!

    • Jitka Xantinidou