PCM boekt een nipte winst

PCM, uitgever van onder meer De Volkskrant en NRC Handelsblad, heeft ondanks de malaise op de adverteerdersmarkt zwarte cijfers weten te schrijven. Het concern behaalde het afgelopen jaar een nettowinst van 1,5 miljoen euro tegen 25,6 miljoen euro een jaar eerder.

Uitgever De Telegraaf, een belangrijke concurrent van PCM, maakte een week geleden bekend bijna 30 miljoen euro verlies te lijden.

De ingezakte nettowinst bij PCM is vooral veroorzaakt door de slechte advertentiemarkt en de door nieuwe boekhoudregels afgedwongen afschrijving op uitgaverechten van het de in 1995 overgenomen Dagbladunie, uitgever van het Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad. De nettowinst voor afschrijving van goodwill en uitgaverechten kwam het voorbije jaar uit op 27 miljoen euro tegen 38,7 miljoen euro in 2000.

Volgens PCM heeft vorig jaar een ,,ongewoon scherpe terugval in advertentievolume'' plaatsgevonden. De inkomsten uit advertenties daalde met 8 procent. Vooral adverteerders uit de sectoren automatisering, telecommunicatie en de financiële dienstverlening lieten het afweten. De omzet van het concern kromp met 2,3 procent tot 734 miljoen euro.

Volgens bestuursvoorzitter C. Smaling is PCM tijdig begonnen met kostenbeheersing. Vorig voorjaar werd daartoe een reorganisatie ingezet om de efficiency te verhogen. Daardoor bleef de kostenstijging beperkt tot 1,3 procent. Voor de reorganisatie is vorig jaar een voorziening van 9 miljoen euro uitgetrokken. Als gevolg van de herstructurering verdwijnen volgens Smaling uiteindelijk 200 van de circa 4.000 werknemers.

PCM boekte een buitengewone bate met de verkoop van de educatieve activiteiten van de Belgische Standaard Uitgeverij. Deze kwam uit op 4,5 miljoen euro. Zonder deze bate zou de uitgever verlies hebben geboekt.

Het bedrijfsonderdeel boeken, waar onder meer meer uitgever Meulenhoff en Het Spectrum deel van uitmaken, boekte een omzetstijging van 7 procent. De groei is voornamelijk te danken door de overnames van uitgever Vassallucci en de van Reed Elsevier overgenomen encyclopedie Winkler Prins. Educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff zag de omzet met 7 procent dalen.

PCM durft geen prognose van de resulaten uit te spreken voor dit jaar. Over het eerste kwartaal is volgens bestuursvoorzitter Smaling 20 procent minder aan advertentie-inkomsten geboekt dan over dezelfde periode een jaar eerder. ,,We blijven daarom stringent naar de kosten kijken.''