Opmars Lijst Fortuyn stokt

De opmars van de Lijst Pim Fortuyn lijkt te stokken, blijkt uit de gisteren gepubliceerde peiling van Interview/NSS. Als er nu verkiezingen zouden zijn, haalt de LPF negentien Kamerzetels, tegen nog 23 vorige week. Vooral de PvdA profiteert: de partij van Melkert zou nu 37 Kamerzetels halen, tegen nog maar 32 vorige week. Dat is nog wel acht minder dan nu.

Andere gevestigde partijen profiteren minder van de terugloop van de LPF, zegt Interview/NSS in een toelichting. De VVD wint één zetel terug en staat nu op 26, twaalf minder dan nu. Het CDA, in de peiling tweede partij vóór de VVD, staat thans op 32 zetels, drie meer dan in de Kamer. D66 herstelt zich niet en staat op zes, acht minder dan in de Kamer. GroenLinks zou één zetel winnen.

Interview/NSS constateert dat steeds minder kiezers te kennen geven, nog niet te weten op wie zij 15 mei zullen stemmen. Hun aantal bedroeg deze week 22 procent, vorige maand schommelde het nog rond de dertig.

Volgens de peiling zijn drie meerderheidscoalities van drie partijen denkbaar: een rechtse coalitie CDA-VVD-LPF die over 77 Kamerzetels zou beschikken, een linkse coalitie PvdA-CDA-GroenLinks die een meerderheid van 81 zou opleveren, en een centrumcoalitie van PvdA-CDA-VVD met 95 zetels.