Ontplofte auto blijkt aangestoken

Woensdag ontplofte in Rotterdam Alexander een BMW op straat. Hij is expres in brand gestoken, zegt de politie, maar of het een aanslag is, kon ze niet zeggen.

Op het asfalt van de Stalpaertstraat in de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander ligt zwart een vettige roetvlek van zo'n drie meter in de omtrek. De stoep is bezaaid met kleine glasscherven. Tot bovenaan de naastgelegen flat, drie verdiepingen hoog, liggen de ramen aan diggelen. Glazenzetters zijn her en der aan het werk.

Hier ontplofte woensdagavond rond half elf een geparkeerde BMW. Nu rijdt een vader als een ramptoerist stapvoets langs om zijn zoontje te laten zien waar het gebeurd is. De auto blijkt te zijn aangestoken. Volgens een politiewoordvoerder hebben onbekenden een brandbare stof naar binnen gegooid. Deze kwam tot ontbranding en veroorzaakte de explosie. Bij het voorval raakte niemand gewond. Of het een gerichte aanslag is, kon de politie vandaag nog niet zeggen.

In het flatgebouw waarvoor de auto geparkeerd stond sneuvelden ongeveer twintig ruiten. De brandweer kon niet voorkomen dat de wagen volledig uitbrandde. De politie heeft de auto laten wegslepen voor nader onderzoek en bekijkt de zaak verder. Tot op heden tast zij in het duister over een eventueel motief voor de daad, maar zij sluit niet uit dat de daders de verkeerde te pakken hebben gehad. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

Flatbewoner R. Dekkers lag op de bank toen hij een autoalarm hoorde afgaan. ,,Maar ja, die dingen gaan zo vaak af, dat hoeft niet meteen iets te betekenen. Daarna hoorde ik een enorme knal. Toen ik ging kijken stond voor mijn flat een auto in brand.''

Dekkers had vanaf zijn balkon op de eerste verdieping een prima uitzicht op de gebeurtenissen. ,,De hele straat werd afgezet en we mochten niet meer naar binnen en naar buiten. Het krioelde hier beneden van de mensen.'' Het bleek te gaan om de wagen van Dekkers' bovenbuurvrouw. Zijn eigen auto, die naast de ontplofte BMW geparkeerd stond, raakte zwaar beschadigd. ,,Mijn auto total loss? Dat zal wel want het was al een oude bak. De hele zijkant was zwart door de explosie. Hij is weggesleept voor sporenonderzoek.''

Waarom dit juist zijn bovenbuurvrouw moest overkomen weet Dekkers niet. ,,Het kan goed zijn dat ze iemand anders wilden pakken en zich in de straat hebben vergist. Het lijkt hier allemaal nogal op elkaar.'' De eigenaresse van de BMW was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Dekkers verbaast zich de dag na het voorval nog over de gebeurtenis. ,,Normaal gesproken is dit een hele rustige wijk om in te wonen. Er gebeurt nooit wat, behalve gisteravond dan.''