Omstandigheden erg lastig bij de Boat Race

Ondanks het mooie weer zijn de omstandigheden waaronder de teams van Oxford en Cambridge morgen de Boat Race varen, bijzonder lastig. Het tij in de Theems is hoog en de wind staat op de eerste mijl pal tegen de stroom in. ,,Het zijn omstandigheden waaronder de boten kunnen zinken'', zei gisteren Christopher Dodd, fameus Brits historicus op het gebied van roeien. ,,Ik vind dat mooi'', zei Gerritjan Eggenkamp, de eerste Nederlandse roeier in de klassieker die in 1829 voor het eerst plaats had.

De Boat Race gaat zaterdag onder alle omstandigheden door. Als een boot zinkt, is dat gewoon onderdeel van de wedstrijd. Als ze beide ondergaan, wordt overgevaren. De wind tegen de stroom in maakt de race tijdens het eerste gedeelte het zwaarst. Normaal gesproken is er dan al een sprint gaande tussen de boten, want wie bij de bocht van Hammersmith Bridge een lengte voorligt, zal de race winnen. In de lange historie is daar nooit een uitzondering op geweest. Regenbuien zullen de Britse rijkswaterstaat nopen tot een maatregel die op de race van invloed zal zijn. Dan worden de sluizen bij Woollidge gesloten. Het tij is er dan niet meer. De wedstrijd gaat in dat geval bij laag water door.