Olieprijs naar hoogste punt in half jaar

De prijs van een vat olie is gisteren gestegen naar tot het hoogste punt in zes maanden tijd. Marktleider Shell verhoogde vanmorgen voor de zesde opeenvolgende keer de prijzen voor benzine en diesel.

Een vat Brent Noordzee-olie kostte gisteren 25,92 dollar (29,76 euro). Vandaag waren de markten gesloten wegens Goede Vrijdag. De stijging werd vooral veroorzaakt door het nieuws dat de olievoorraden in de Verenigde Staten afnemen.

Zowel de Amerikaanse overheid als het American Petroleum Institute zei deze week dat de voorraden blijven dalen door de onverwacht grote vraag naar benzine in de VS. Die vraag zal nog verder toenemen. In de zomermaanden, als de Amerikanen massaal met de auto met vakantie gaan, is de vraag het hoogst.

De toename van de olieconsumptie duidt erop dat de economische situatie in de VS weer verbetert. Een hoge olieprijs kan de economische groei echter weer afremmen. Analisten hebben hiervoor gewaarschuwd en de organisdatie van olie-exporterende landen (OPEC) opgeroepen de productie op tijd te vehogen.

OPEC echter lijkt hier voorlopig niet aan te denken. ,,Als de olieprijs boven de 28 dollar uitkomt zullen de balans herstellen'', zei olieminister A. al-Attiyah van Qatar tegen het Britse persbureau Reuters. Hij voegde er echter aan toe dat OPEC alleen in actie zal komen als er een probleem is met vraag en aanbod en dat het niet zal ingrijpen als er prijs stijgt door politieke redenen.

In de huidige olieprijs zit een `oorlogspremie' van 2 tot 3 dollar. Deze is er de afgelopen maanden ontstaan door de dreiging van een aanval van de VS op Irak, één lid van OPEC. Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld en leider van OPEC, heeft gezegd dat het een mogelijk wegvallen van de ruim 2 miljoen vaten Iraakse olie snel kan compenseren.

OPEC verlaagde de productie in december vorig jaar juist om de olieprijs omhoog te krijgen. Deze was met zo'n 10 dollar gezakt van de 27 dollar die werd betaald voor de aanslagen in de VS. De officiële doelstelling van het kartel is de prijs tussen de 22 en 28 dollar te houden. Tijdens een bijeenkomst eerder deze maand liet het kartel de productie ongemoeid en weigerde het te speculeren over een mogelijke verhoging. Eind juni komt OPEC opnieuw bijeen in Wenen om de situatie op de oliemarkt te bespreken.

De ontwikkelingen op de internationale oliemarkt hebben consequenties voor de Nederlandse automobilisten. Shell verhoogde vanmorgen de benzineprijs waardoor een liter euro ongelood nu 1,17 euro per liter kost. Hierdoor is euro ongelood nu weer even duur als voor de aanslagen van 11 september vorig jaar. Eind vorig jaar kostte een liter ongelood nog 1,05 euro.