NMa-onderzoek naar mobiele aanbieders

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoekt of aanbieders van mobiele telefonie misbruik maken van hun machtspositie bij het vaststellen van tarieven. Vooral bellers met een vaste aansluiting die bellen naar een mobieltje betalen mogelijk teveel.

Dit heeft een woordvoerder van de NMa vanochtend bevestigd. Het onderzoek is in het najaar van 2001 begonnen en heeft betrekking op alle marktpartijen: KPN Mobile, Dutchtone, Telfort, Ben en Vodafone. De NMa verwacht ,,de komende maanden'' met zijn conclusies naar buiten te treden.

De Europese Commissie trok gisteren al de conclusie dat KPN Mobile te hoge `aflevertarieven' vraagt. KPN heeft twee maanden de tijd om op de beschuldigingen te reageren. Brussel deed de uitspraak naar aanleiding van een klacht uit 1999 van het vaste-telecombedrijf Worldcom.

De Nederlandse telecomtoezichthouder Opta verklaarde gisteren dat de aflevertarieven van alle mobiele aanbieders, niet alleen KPN, omlaag kunnen. Opta, dat specifiek is opgericht om concurrentie in de telecommarkt aan te wakkeren, beschikt echter niet over wettelijke instrumenten om zo'n tariefsverlaging sectorbreed af te dwingen. De NMa wel.

Opta mag alleen optreden bij geschillen. Dat betekent in de praktijk dat elke individuele aanbieder van vaste telefonie een geschil moet aanspannen tegen elke mobiele aanbieder om in aanmerking te komen voor tariefsverlaging. De NMa daarentegen kan alle mobiele aanbieders in één keer dwingen tot zo'n verlaging.

Opta publiceerde gisteren regels die zullen worden toegepast als er een geschil wordt aangespannen. KPN Mobile en Vodafone zouden volgens die regels hun tarieven moeten verlagen van (gemiddeld) 18,39 cent naar 12,57 cent per minuut. Ben, Dutchtone en Telfort moeten van 20,07 naar 16,14 cent. De kleinere aanbieders hebben minder schaalvoordelen en hoeven daarom minder omlaag.

Opta heeft vanochtend al één geschilverzoek binnen gekregen, aldus Opta-voorzitter J. Arnbak.

Vodafone vindt de Opta-regels ,,onacceptabel''. ,,Doorvoeren van de voorgestelde nieuwe tarieven zou significante invloed hebben op de financiële resultaten van Vodafone in Nederland'', aldus een persbericht.

KPN vindt dat de tariefsverlaging te snel moet worden doorgevoerd, al dit jaar. In andere landen hebben aanbieders ,,drie tot vier jaar'' de tijd gekregen, aldus een zegsman. Die aanbieders zouden daardoor een belangrijk concurrentievoordeel hebben.

    • Stéphane Alonso