Netelenbos botst met PvdA over NS

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer botst met minister Netelenbos (Verkeer) over de leiding van de Nederlandse Spoorwegen. De PvdA vraagt van de `eigen' minister om de vier topambtenaren die begin dit jaar werden benoemd in de leiding van NS nog zeker een jaar te laten aanblijven.

Dit blijkt uit een motie van PvdA-woordvoerder Dijsselbloem, die ook namens GroenLinks gisteren is ingediend tijdens het debat over de nieuwe spoorwetten. Minister Netelenbos liet direct weten daar niks voor te voelen. Ze heeft de ambtenaren nodig op haar departement. ,,We zijn uitgegaan van 1 juli en daar wil ik me nu ook aan houden'', aldus Netelenbos. Bovendien, zo liet ze de Kamer weten, komen de rijksambtenaren in situaties waar ze scherp moeten opletten welke pet ze dragen.

Netelenbos benoemde in het begin van dit jaar twee topambtenaren van haar eigen ministerie en twee van Financiën als commissaris bij de Nederlandse Spoorwegen nadat president-commissaris Timmer en zijn collega's waren opgestapt. Tegelijk werd de voormalig RABO-topman W.Meijer benoemd tot president-commissaris. Op voordracht van de minister nam K. Noordzij de plaats in van NS-directeur Huisinga. De ingreep kwam na tegenvallende prestaties van het spoorbedrijf.

Netelenbos beloofde toentertijd dat de benoeming van de ambtenaren voor slechts zes maanden zou zijn. In juli zou het viertal worden opgevolgd door niet-ambtelijke bestuurders.

Dijsselbloem en Halsema (GroenLinks) vinden dat te riskant omdat er momenteel geen wettelijk kader is voor het vervoer per spoor.

Een andere overweging is dat de minister nog een concessie moet verlenen aan de NS voor de komende jaren. Pas als de publieke belangen zijn veiliggesteld in wetgeving en concessie kunnen de ambtenaren worden vervangen, vinden PvdA en GroenLinks. De Tweede Kamer stemt volgende week over deze uitspraak.