Leger Israël bezet opnieuw Ramallah

Het Israëlische leger heeft vanmorgen opnieuw de Palestijnse stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever met honderd tanks bezet. Israëlische militairen drongen ditmaal ook het kantorencomplex van Yasser Arafat binnen.

Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag in een supermarkt in West-Jeruzalem vielen vanmiddag twee doden en zeker twaalf gewonden. De Israëlische politie voerde tegelijk op de Tempelberg, bij de Aqsa-moskee, slag met stenengooiende jonge Palestijnen.

De Palestijnse leider Arafat werd vanochtend door de regering-Sharon officieel als ,,vijand'' bestempeld die ,,in dit stadium'' zal worden ,,geïsoleerd''. Premier Sharon liet de mogelijkheid open dat Arafat tezijnertijd wordt verdreven, zoals verscheidene Israëlische ministers hebben geëist.

Bij vuurgevechten in en bij Arafats hoofdkwartier zijn vier Palestijnen en een Israëlische militair gedood. Hoge Palestijnse leiders zeggen dat Israël de Palestijnen de oorlog heeft verklaard. Het Palestijnse gezag riep de bevolking op tot verzet tegen het Israëlische leger. Jeruzalem heeft besloten ruim 10.000 reservisten te mobiliseren, wat volgens Israëlische kranten een aanwijzing is dat het huidige offensief breed en langdurig zal zijn. Het is de eerste mobilisatie sinds de invasie van Libanon in 1982. Bij het voorgaande grote offensief, waarbij eerder deze maand talrijke Palestijnse vluchtelingenkampen werden uitgekamd, werden 20.000 militairen van het staande leger ingezet. Minister van Defensie Ben Eliezer zei echter dat Israël niet van plan is de Palestijnse gebieden te heroveren. Het doel van de operatie is volgens hem ,,te vechten tegen de terroristische infrastructuur''.

Het offensief volgt op de Palestijnse zelfmoordaanslag van woensdag in een hotel in Netanya, waarbij 21 mensen de dood vonden en een infiltratie in de nederzetting Elon Moreh op de Westelijke Jordaanoever, waar de Palestijnse dader gisteravond vier Israëliërs doodde. Vanochtend werden nog twee Israëliërs door een Palestijn doodgestoken in de nederzetting Netzarim in de Gazastrook. Al deze aanslagen zijn door de moslim-extremistische organisatie Hamas opgeëist. De aanslag van vanmiddag in Jeruzalem werd door de Aqsa-brigades, een vleugel van Arafats Fatah-beweging, opgeëist.

,,Dit gebeurt allemaal in een periode waarin Israëls hand werd uitgestrekt in vrede'', zei premier Sharon vanmorgen op een persconferentie. [Vervolg OFFENSIEF: pagina 5]

OFFENSIEF

'Israël kreeg alleen terrorisme terug'

[Vervolg van pagina 1] dossier Midden-OostenHij verwees daarmee naar de bemiddelingspogingen van de Amerikaanse afgezant Anthony Zinni, die door de regering van president Bush is afgevaardigd om een bestand te organiseren. Sharon zei dat Israël bereid was al het mogelijke te doen voor een staakt-het-vuren, ,,maar alles wat Israël daarvoor terugkreeg was terrorisme, terrorisme, en meer terrorisme [..] Wij zijn in actie om het terrorisme in al zijn vormen te vernietigen.''

Arafat, die na de aanslag in Netanya en kort voor de Israëlische invasie nog een staakt-het-vuren aanbood, noemde vanochtend de Israëlische aanval het antwoord op het Saoedische vredesinitatief dat gisteren op de Arabische top in Beiroet werd aangenomen. ,,Ze willen geen vrede, we moeten ons dat altijd herinneren'', zei hij in een vraaggesprek met de Palestijnse televisie.

Maar de Palestijnen zullen hun strijd voor een onafhankelijke staat nooit zullen opgeven, onderstreepte hij. In een telefonisch vraaggesprek met de Arabische satellietzender Al-Jazira zei hij ,,dat we naar Jeruzalem zullen gaan [zelfs al vallen er] miljoenen martelaars''. Tevens deed hij een beroep op ,,mijn Arabische en islamitische natie en alle christenen in de wereld [om te zeggen dat] het heilige land moet worden verdedigd.''

Het radicale Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) dreigde vanochtend in een verklaring vanuit de Syrische hoofdstad Damascus ,,iedere Israëliër'' waar ook in de wereld te zullen treffen. ,,Iedere Israëliër zal het doelwit zijn van het Palestijnse volk'', aldus een woordvoerder van het PFLP. ,,Wij zullen ons met alle middelen verzetten tegen deze uitroeiingsoorlog door Israël en het Palestijnse volk binnen en buiten [de gebieden] zal overal toeslaan.''

hoofartikel: pagina 7

www.nrc.nl: dossier midden-oosten