Kunstschilder Herman Berserik (80) overleden

De kunstschilder Hermanus Berserik is vorige week donderdag overleden in zijn woonplaats 's Gravenhage, zo heeft zijn familie gisteren bekend gemaakt. Hij is 80 jaar geworden. Berserik studeerde aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en gaf daar later tussen 1958 en 1978 les. Hij ontwierp postzegels en affiches voor de PTT en illustreerde boeken zoals de roman De nacht gaat de dag vooraf (1959) van Nico Wijnen. Op de academie ontmoette hij mensen als zijn docent Paul Citroen, Co Westerik en Matthijs Röling die net als hij figuratief werkten. Zijn aandacht voor de vormen en kleuren der dingen is vaak geroemd. In zijn realistische schilderijen wilde hij de werkelijkheid een ander gezicht geven door kleine dingen te veranderen. Hij schilderde ook veel zelfportretten.