Groene soep met kwartelei

Volgens onderzoekers prefereert ruim de helft van de mannen in Nederland een zachtgekookt ei bij het ontbijt. Vrouwen eten liever een halfhard ei. Slechts 11 procent van de ondervraagden kiest voor een hardgekookt ei.

Voor de rubriek weetjes: 41 procent onthoofdt het ei met een mes. Ter geruststelling: buurman van 95 eet elke ochtend een zachtgekookt ei. Zijn doosje met 6 eitjes is binnen een week leeg. Hoe veilig is het ei? Een brandende vraag, omdat wij nogal eens brieven van lezers krijgen die ons beschuldigen van poging tot doodslag door het gebruik van rauwe eieren te propageren. In 2000 onderzocht de Keuringsdienst van Waren 60.000 eieren. Veertien daarvan waren besmet met salmonella. Die bacterie huist meestal op de buitenwand van de schaal. Toch is er reden met rauwe eieren voorzichtig te zijn en dat doen wij in onze recepten door tips van het Productschap Pluimvee en Eieren te volgen: gebruik verse eieren en eet het gerecht nog dezelfde dag. Andere tips: gebruik schone, gave eieren. Werk hygiënisch. Splits eieren met een eierscheider; dan vermijd je contact met de schaal. Als je het gerecht niet meteen eet, maar later op de dag: bewaren in de koelkast. Deskundigen bevelen aan zogenaamde risicogroepen (zieken of herstellenden, zwangere vrouwen, bejaarden en kinderen beneden de vijf jaar) geen gerechten met rauwe eieren voor te schotelen. Eieren kun je het best bewaren met de spitse kant omlaag en in de koelkast. Dit advies staat al jaren op de eierdoos. Meer informatie op www.blijmeteenei.nl.

Voor de soep: pel en snipper het sjalotje, schil de aardappels en snij die in blokjes van 2 tot 3 centimeter. Verhit de olie en fruit daarin op laag vuur de snippers sjalot een minuut lang. Doe er de fond, 4 dl water en de blokjes aardappel bij en breng het vocht aan de kook. Voeg de erwtjes toe en kook de groenten in 6 tot 8 minuten gaar. Kook de kwarteleitjes 5 minuten. Laat ze onder koud water `schrikken', pel en halveer ze. Pureer de soep. Op smaak brengen met zout en peper. De soep per bord garneren met room, drie halve eitjes en munt.

    • Annelène van Eijndhoven