Free Willy wil z'n vrijheid niet

Meer dan twintig miljoen dollar is inmiddels uitgegeven aan orka Keiko, maar de ster uit de film Free Willy – die in de film niets liever wil dan terugkeren naar de vrije natuur – weigert de IJslandse fjord waar hij woont, te verlaten.

Voor miljonair Craig McCaw, die maandelijks 300.000 dollar schenkt zodat Keiko voldoende eten krijgt, is het welletjes. ,,Hij is een zakenman, geen dierenvriend'', zo zegt McCaws voorlichter in de Amerikaanse krant USA Today. ,,Hij geeft enorm veel om Keiko, maar zijn vrijlating dreigt een jarenproject te gaan worden. Het is nu tijd dat de Dierenbescherming zich over hem ontfermt.''

Keiko werd in 1979 als tweejarige baby in de fjord gevangen, trad in Canada op in orkashows en speelde in 1993 in de succesvolle film Free Willy, en twee gelijknamige vervolgfilms.

Naar aanleiding van de film besloot een Amerikaanse stichting geld in te zamelen en de orka vrij te laten. McCaw betaalde een groot deel van de tien miljoen dollar die nodig was om de walvis met een C-17 transportvliegtuig van een aquarium in Mexico over te laten vliegen naar een fjord in IJsland.

Helaas weigert de inmiddels 25 jaar oude orka zijn fjord te verlaten, en heeft hij nog steeds hulp van mensen nodig bij het vinden van voedsel. Veertien mensen zijn dagelijks met zijn verzorging bezig. ,,We laten hem in de Atlantische Oceaan uit zodat hij vrij kan zwemmen en met andere walvissen kan spelen'', vertelt verzorger Charles Vinick, van de non-profit organisatie Ocean Futures.

De filmster weigert echter zich bij een van de walvisscholen aan te sluiten, en ook de scholen van hun kant zijn niet in Keiko geïnteresseerd. ,,Dit kan nog jaren duren'', aldus Vinick.

Orka's worden gemiddeld 45 jaar oud.