Flipje in stripverhaal

Flipje, het fruitmannetje uit Tiel die eigenlijk een levende framboos is, wordt de held van een stripverhaal. Flipje werd in 1935 bedacht. Sindsdien staat hij op de etiketten van de jampotten van jamfabriek De Betuwe. En er kwamen prentenboekjes over hem. In rijmende verhaaltjes beleefde Flipje allerlei avonturen met zijn vriendjes en die verhaaltjes eindigden er altijd mee dat alles goed kwam en dat er dan lekker jam of appelstroop werd gegeten. Dat ging dan bijvoorbeeld zo:

Ja, Flapoor moest naar dokter toe;

Maar Flipje troostte hem;

,,Als `t klaar is, heb ik hier wat fijns!

Kijk maar, de Betuw jam.''

Een schrijfster, Mia Verbeelen, en een tekenaar, Arie van Vliet, vonden het `tijd voor een nieuw avontuur'. Hun nieuwe stripalbum heet Flipje en bevroren bloesems en verschijnt in september. De tekeningen zijn in de oude stijl uitgevoerd.

En volgende maand, op 13 april, gaat in Tiel een Flipjemuseum open. In het museum is veel te vinden over Flipje en over de productie van jam.