Economie VS groeit toch harder

De groei van de Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van 2001 uitgekomen op 1,7 procent op jaarbasis. Dat heeft het ministerie van Handel gisteren gemeld in een laatste en definitieve opgave. Het gaat om het hoogste groeicijfer sinds het vierde kwartaal van 2000.

Het definitieve cijfer is hoger dan verwacht. Analisten op Wall Street waren uitgegaan van een toename van 1,4 procent, gelijk aan het percentage dat het ministerie in februari als schatting noemde. In het derde kwartaal van het afgelopen jaar kromp de Amerikaanse economie nog 1,3 procent.

De groei van 1,7 procent toont volgens analisten dat de VS beter dan verwacht de economische malaise van zich heeft afgeschud en een periode van herstel is ingegaan. Forse uitgavenstijgingen door consumenten en het investeren in voorraden door het bedrijfsleven, wijzen op een groei in het eerste kwartaal van dit jaar van 4 tot 5 procent.

Niet alle cijfers die het ministerie gisteren publiceerde waren om te juichen. Vooral de bedrijfswinsten daalden in het vierde kwartaal van 2001 fors. De winsten na belasting namen met ruim 50 miljard dollar (57,4 miljard euro) af, de sterkste kwartaaldaling sinds `98. In het derde kwartaal waren de bedrijfsrendementen al met 34,7 miljard dollar verminderd.