Dekker mist ook Ronde van Italië door blessure

Erik Dekker zal niet deelnemen aan de Ronde van Italië, die op 11 mei in Groningen begint. Dat zei de renner van Rabobank gisteren in Amersfoort waar hij herstelt van de dijbeenbreuk die hij zaterdag in Milaan-Sanremo opliep. Dekker blijft waarschijnlijk nog een week in het ziekenhuis.

Gezeten in een rolstoel gaf Dekker gisteren toe dat hij in eerste instantie gehoopt had de Ronde van Italië te kunnen gebruiken als voorbereiding op de Tour. Twee jaar geleden werkte hij na een elleboogbreuk op die manier naar een bijzonder succesvol optreden in de Ronde van Frankrijk toe.

,,Maar een been is geen elleboog'', realiseerde hij zich al in Nice, van waaruit hij in het weekeinde werd overgebracht naar Nederland. In het Amersfoortse Eemland-ziekenhuis, waar hij zondagavond door orthopedisch chirurg De Vries was geopereerd, kwam het definitieve besef dat geduld gevraagd is. ,,Het kan zelfs zijn dat ik begin juli nog niet honderd procent fit ben. In dat geval gebruik ik de Tour als voorbereiding op het najaar.''

Dekker begon dinsdag, begeleid door fysiotherapeut Morren, met revalideren. Voorzichtig deed hij wat oefeningen in een zwembad, gisterochtend bewoog hij zich voor het eerst voorzichtig op krukken voort. ,,De eerste week hebben we te maken met de natuurlijke reactie van het lichaam, die kunnen we niet versnellen'', legde De Vries uit.

De chirurg heeft zondag een implantaat van titanium in het bot ingebracht, een pin die in principe niet meer verwijderd zal worden. ,,De tweede week zal Erik steeds meer mogen bewegen, daarna kan hij waarschijnlijk weer op de hometrainer. Gaat dat de vierde en vijfde week goed, dan kan hij weer op de fiets naar buiten.''

De breuk is volgens De Vries na twee maanden volledig genezen. ,,Het had een slechtere breuk kunnen zijn, maar ook een betere'', had hij zondag geconstateerd. Dekker noemde maandag zijn slechtste dag en was blij dat hij dinsdag zijn eerste oefeningen kon doen.

Met de Tour heeft hij zich een doel gesteld dat ruimschoots haalbaar moet zijn. ,,Dat is een geruststelling. Ik wil geen tijdsdruk, geen stress. Mijn eerste wedstrijd is hier in het zwembad, daarna het lopen met krukken, dan de hometrainer en over een paar weken misschien weer eens zweten.'' Om de revalidatie zo goed mogelijk te laten verlopen blijft Dekker voorlopig nog een week in Amersfoort. ,,Pas als ik Erik-Jan niet meer nodig heb, ga ik hier weg.'' Dekker heeft in elk geval tijd gehad de vele steunbetuigingen te lezen. ,,Meer dan 3.000 emails. En bloemen van Anton Geesink. Mooi toch.''

De Spanjaard Miguel Angel Martin Perdiguero heeft gisteren de vierde etappe van de Catalaanse Week gewonnen. De renner van Acqua&Sapone troefde na een rit over 176 kilometer tussen Baga en Vic Erik Zabel af in de sprint. De Duitser won eerder twee etappes. Perdiguero's landgenoot Juan Miguel Mercado behoudt de leiding in het algemeen klassement.

Alessandro Petacchi lijkt onverslaanbaar in de Internationale Wielerweek. De Italiaanse renner van Fassa Bortolo behaalde gisteren zijn derde overwinning op rij. Na een wedstrijd over 162 kilometer van Fucecchio naar Ponte Acappiano versloeg hij zijn landgenoot Mariano Piccoli en de Duitser Jan Bratkowski. Met zijn zege verstevigde Petacchi zijn leidende positie in het algemeen klassement.

In België heeft Stefan van Dijk de Omloop van de Wase Scheldeboorden op zijn naam gebracht. De Nederlandse wielrenner van Lotto versloeg in de massasprint de Belg Ludovic Capelle.