De president van Colombia als `terroristenvriend'

In Venezuela wordt de confrontatie tussen voor- en tegenstanders van de linkse Chávez steeds heftiger. Ook buurland Colombia heeft zorgen over de vermeende steun van de Venezolaanse president aan de linkse rebellen in het land.

De Venezolaanse regering diende gisteren een protest in bij Colombia tegen de beschuldiging dat president Hugo Chávez Colombiaanse guerrillastrijders op zijn grondgebied zou beschermen. De Colombiaanse generaal Martín Carreño had gezegd dat ongeveer 150 rebellen van de linkse Gewapende Revolutionaire strijdkrachten van Colombia (FARC) uitvallen doen vanuit Venezuela. ,,Leugenachtig', noemde de minister van buitenlandse zaken, ex-kolonel Luís Dávila, de beschuldiging. ,,We zijn geen vluchthaven noch een basis voor operaties van de Colombiaanse guerrilla'

Het is echter niet de eerste keer dat de linkse regering van Chávez beschuldigd wordt van collaboratie met de Colombiaanse guerrilla. ,,Voor ons is de Colombiaanse guerrilla geen vijand', zei Chávez vorig jaar mei. ,,Tenzij ze ons grondgebied aanvallen.' Chávez bemiddelde altijd van harte in de inmiddels afgebroken vredesbesprekingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering. Een paar FARC-leiders mochten zelfs het parlement in Caracas toespreken.

Sinds de oorlog in Colombia weer is opgelaaid, is de verhouding tussen de buurlanden verslechterd. Op 11 maart publiceerde het Colombiaanse weekblad Cambio een interview met de afgezwaaide Venezolaanse geheim agent Gustavo Egui. Daarin zei de 32-jarige terreurbestrijder over bewijzen te beschikken dat Chávez ,,de FARC beschermt'. Venezolaanse geheim agenten zouden de `bodyguards' van de Colombiaanse guerrilla zijn, en geen antiguerrilla-activiteiten meer mogen uitvoeren langs de meer dan 2200 kilometer lange grens tussen de buurlanden.

Eerder al had de Venezolaanse oppositie een video vrijgegeven waarop te zien was hoe Venezolaanse militairen op 6 juni 2000 in een kamp van de FARC in Colombia bezochten. Volgens Chávez ging het om een `humanitaire onderhandelingsmissie' voor de bevrijding van Venezolaanse gijzelaars. Maar de Colombiaanse regering reageerde sceptisch, en beloofde een `onderzoek' in te stellen.

Daarna kwam de beschuldiging dat Chávez wapens van het Venezolaanse leger aan de rebellen zou leveren. En nu is er dan de beschuldiging van het `guerrillakamp' op Venezolaans grondgebied.

De commandant van de Colombiaanse luchtmacht, generaal Héctor Velasco, zegt dat gezien de ,,ideologische overeenkomsten' tussen Chávez en de Colombiaanse rebellen, het ,,evident' is dat FARC-leden zich schuilhouden op Venezolaans grondgebied. Eerder al had ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zijn bezorgdheid uitgesproken over mogelijke banden tussen Chávez en de FARC.

In Venezuela zelf wordt het geschil nu breed uitgemeten. Het beeld van Chávez als `terroristenvriend' past in het klimaat waarbij de president ervan beschuldigd wordt zijn `revolutie van de armen' gewapenderhand te willen verdedigen. Ook afgelopen week waren er weer gevechten tussen anti-regeringsdemonstranten en aanhangers van Chávez. De Venezolaanse pers, die in zijn geheel achter de oppositie staat, publiceert al wekenlang het bericht dat Chávez zijn aanhangers illegaal zou bewapenen. Zo had de voormalige geheim agent Gustavo Egui ook verklaard dat de zogeheten Círculos Bolivarianos, de basisgroepen van Chávez-aanhangers, wapens van de regering zouden hebben gekregen. ,,Dit kan het begin zijn van een burgeroorlog in Venezuela', stelde de agent. In de Venezolaanse kranten wordt zijn voorspelling overal besproken.

Harde bewijzen voor de beschuldigingen zijn er vooralsnog niet. Maar omgekeerd stellen de Chávez-aanhangers ook niet gerust. ,,Denk je dat wij ons net als bij de staatsgreep tegen Allende in Chili als ongewapende hazen in de val laten jagen', zei de politieke activiste Lina Ron onlangs in een interview met het blad Primicia. De sloppenwijkbewoonster en `straatheldin' van Chávez zit sinds 27 februari gevangen, wegens `het aanzetten tot geweld'. Haar groep Chávez-aanhangers had op een demonstratie van studenten ingemept. Verder zou ze verantwoordelijk zijn voor de ontploffing van een zelfgemaakte bom. Chávez noemt haar een ,,strijder en een patriot die al onze respect verdient.' Ze zou door de media worden ,,gesataniseerd' om zijn revolutie zwart te maken. Maar Lina Ron zegt niet vies van bewapening te zijn. ,,De contrarevolutie is tot de tanden gewapend', stelt de activiste. Waarom zou het volk zich niet mogen verdedigen? ,,Ik kan je één ding verzekeren: we zullen niet toestaan dat ze Chávez ten val brengen. Op dit moment hebben we geen wapens. Maar op een gegeven moment vinden we een manier. We laten ons niet afslachten.'

Maandag beginnen de vakbonden met de voorbereidingen van een staking tegen Chávez. Ze eisen dat de president opstapt. Zoals ook de ondernemers, de oppositiepartijen en de katholieke kerk dat eisen. ,,Hij is een gevaar voor onze democratie', stelt vakbondsleider Carlos Ortega.

Gerectificeerd

Terroristenvriend

Het artikel De president van Colombia als `terroristenvriend' (29 maart, pagina 5) heeft een verkeerde kop. In plaats van Colombia had er Venezuela moeten staan.

    • Marjon van Royen