China vervolgt valsfluiters

De Chinese voetbalbond heeft wedstrijden in de stad Xi'an voor onbepaalde tijd verboden, zo meldde de Chinese staatskrant China Daily gisteren. Het verbod volgt op hevige voetbalrellen afgelopen weekeinde, toen fans van de lokale voetbalclub stoelen in het stadion in brand staken en slaags raakten met de politie. Buiten het stadion vloog een aantal auto's in brand.

De fans ontstaken in woede toen de scheidsrechter na in blessuretijd een strafschop toekende aan de tegenpartij. Die strafschop leidde tot een 3-3 gelijkspel in het duel tussen Shaanxi Guoli en Qingdao Yizhong. Achter de rel ligt een dieper conflict tussen de fans en de voetbalbond verborgen. Er is in China veel te doen over corrupte scheidsrechters, de `zwarte fluiten', die zich op grote schaal voor veel geld laten omkopen om partijdig te fluiten.

Zo is de internationale arbiter Gong Jianping in staat van beschuldiging gesteld voor het aannemen van één miljoen yuan (130.000 euro) aan smeergeld. Maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan. De zaak sleept al maanden, maar de voetbalbond kwam steeds niet met maatregelen. De bond hoopte de zaak op te lossen met communistische zelfkritiek-sessies achter gesloten deuren en kwam verder met het verrassende besluit dit jaar geen clubs te laten promoveren of degraderen. Het ging tenslotte om het spel, niet om de knikkers.

Zo hoopten zij de rust in het voetbal terug te brengen, maar die poging lijkt mislukt. De bondsbesluiten leidden tot grote woede en ergernis bij journalisten en fans. Zij verdenken de bond van medeplichtigheid en ze vertrouwen de arbiters niet meer. Het hooggerechtshof kwam daarom met het besluit om de corrupte scheidsrechters alsnog te vervolgen.