Centrum-rechtse coalitie in Portugal

De centrum-rechtse sociaal-democratische PSD en de conservatieve Volkspartij PP in Portugal zijn het gisteren eens geworden over de vorming van een nieuwe regering. PSD-leider José Manuel Durão Barroso wordt premier.

Barroso en PP-leider Paulo Portas ondertekenden gisteren het zeven pagina's tellende regeerakkoord tijdens een rechtstreekse tv-uitzending. De verdeling van de ministersposten staat nog niet vast, maar Barroso zei te verwachten dat president Jorge Sampaio het nieuwe kabinet volgende week zal kunnen beëdigen.

Met het akkoord is een einde gekomen aan de regeerperiode van de socialistische PS die sinds eind 1995 in Portugal aan de macht is geweest. De PSD van Barroso werd bij de verkiezingen eerder deze maand de grootste partij, waarna Sampaio de PDS-leider opdracht gaf een nieuw kabinet te formeren. De PDS bezet in het nieuwe parlement 105 zetels, de conservatieven 14 zetels, zodat de nieuwe coalitie steunt op een kleine meerderheid van 119 van de 230 zetels.

De PSD heeft Manuela Ferreira Leite, voorzitster van de fractie in het parlement, gevraagd voor het ministerie van Financiën. Columnist Sergio Feigueiredo noemde haar in het dagblad Publico de Portugese pedant van de Iron Lady, zoals de bijnaam van de voormalige Britse premier Margareth Thatcher luidde.

Leite krijgt de taak de Portugese economie uit het slop te halen. Het land, dat tot de eurozone behoort, ontliep wegens het oplopende tekort op de begroting vorige maand ternauwernood een reprimande van de Europese Commissie. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt voor de Portugese economie een groei van 0,8 procent, waarmee het land ook dit jaar achterblijft bij de verwachte groei in de rest van de Europese Unie.

De vorming van de nieuwe coalitie werd bemoeilijkt door de jarenlange animositeit tussen PSD en PP. Die stamt uit de periode 1985-1995, toen de PDS met premier Anibal Cavaco Silva aan de macht was en Portas in zijn toenmalige rol van hoofdredacteur gold als criticaster van Silva's bewind.

Barroso volgt premier António Guterres op die eind vorig jaar zijn ontslag aanbood nadat zijn socialistische partij bij gemeenteraadsverkiezingen een duidelijke nederlaag had geleden. Bij de parlementsverkiezingen van 17 maart haalden de socialisten 95 van de 230 zetels.