Borgtocht

Toen het communisme nog oppermachtig was in tal van landen, zei Harry Mulisch eens dat in Rusland literatuur tenminste serieus werd genomen; daar gingen schrijvers van tegendraadse boeken de gevangenis in. Nu het kapitalisme triomfen viert in bijna elk land ter wereld, wordt in Nederland de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eindelijk serieus genomen bij zijn pogingen het kapitaal nog meer te laten regeren.

Bedrijven luisteren steeds beter naar de beleggersclub, die bijvoorbeeld schiet op exorbitante afkoopsommen voor bestuurders. Tot grote tevredenheid van VEB-voorzitter Peter Zwart, die gisteren het jaarverslag presenteerde: ,,Maar we krijgen ook steeds meer tegenwind van bedrijven, die ons proberen tegen te werken.'' Niet dat VEB-directeur Peter Paul de Vries na afloop van een roerige aandeelhoudersvergadering in een politiebusje hoeft te stappen, maar de VEB krijgt wel steeds meer te maken met de rechter. Twee bladzijden met juridische procedures telt het jaarverslag (onder meer World Online, Fokker en Philips). De juridische afdeling is uitgebreid en aan juridisch advies werd vorig jaar 263.110 euro uitgegeven, zo'n 180.000 euro meer dan begroot. Dat is veel geld voor een vereniging, waarvan de exploitatierekening een nadelig saldo van zo'n 200.000 euro vertoont.

Een financieel tekort geeft in het kapitalisme bestuurders het gevoel in een gevangenis te zitten. Gelukkig heeft de VEB in het verleden 681.000 euro in een pot gestopt als voorziening voor juridisch advies. Zo'n half miljoen euro valt daarvan nu vrij, zodat er in een keer een exploitatie-overschot ontstaat. Conform de `gangbare wet- en regelgeving', zegt de VEB. Maar de juridische spaarpot biedt ook voor een keer een uitweg uit de rode cijfers. De VEB komt zo op borgtocht vrij.

    • Karel Berkhout