Bestuur Philips levert bonussen in

Philips ziet af van bonussen voor het topmanagement over 2001. Ook krijgt het topkader dit jaar hooguit 2 procent extra loon.

Dit heeft het concern gisteren bekendgemaakt. Over 2000 keerde Philips in totaal voor bijna 2 miljoen euro aan bonussen aan de zes leden van de raad bestuur uit.

De aankondiging viel samen met de staking die gisteren in diverse Philips-verstiging werd gehouden. Bestuursvoorzitter G. Kleisterlee noemde die gisteren het gevolg van een ,,maatschappelijk probleem''. Volgens Kleisterlee is het CAO-conflict niet zozeer een zaak van Philips, maar het gevolg van de verslechterende concurrentiekracht van Nederland.

De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent terwijl Philips 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 0,5 procent biedt. ,,Dit wordt over de brede rug van Philips uitgevochten'', aldus Kleisterlee. ,,Het is echter belangrijk dat beide partijen zich niet ingraven in stellingen waar alleen met gezichtsverlies uit te komen is''. Wat de staking heeft gekost kon hij niet zeggen. ,,Het zal wel meevallen. Het aantal vestigingen dat helemaal plat ging was beperkt.''