Belegger dol op Franse tolwegen

De beursintroductie van het Franse Autoroutes du Sud (ASF), die onder meer de tolwegen in Zuid-Frankrijk exploiteert, is een groot succes geworden. Het aandeel sloot gisteren in Parijs ruim 11 procent hoger op 26,70 euro door een grote vraag bij beleggers.

De gedeeltelijke privatisering van ASF, waarbij de Franse staat iets minder dan de helft van de aandelen (49,55 procent) heeft verkocht, wordt naar verwachting een van de grootste in Europa dit jaar. Met een introductieprijs van 25 euro voor institutionele beleggers komt de waarde van ASF op ongeveer 5,9 miljard euro. ASF bezit en exploiteert 2.794 kilometer aan autowegen, die ongeveer eenderde van Frankrijk omspannen.

De aandelen zijn terechtgekomen bij zo'n 900.000 particulieren, die een korting kregen van 1 euro. Onder hen zijn werknemers van ASF, van wie 80 procent zich inschreef. Zij bezitten nu 2 procent van het bedrijf. De inschrijving voor institutionele beleggers was 19 keer overtekend. De populariteit van ASF wordt verklaard door de stabiele inkomstenstroom, die aantrekkelijk is nu het met de economie en de beurs niet geweldig gaat. Een belegger zei in de zakenkrant The Wall Street Journal: ,,Dit is een aandeel met behoorlijk veilige opbrengsten.''