Beleef uw eigen pandadroom!

Het wordt steeds lastiger de boodschap over natuurbehoud over te dragen op een groot publiek, meent het Wereld Natuur Fonds. De massamedia zijn versnipperd en vluchtig geworden. De consument wordt tegenwoordig alleen nog geraakt door `grootschalige belevingsmomenten', zo luidt de analyse. En dus ligt het voor de hand een stukje edutainment te realiseren waarbij alle zintuigen worden geprikkeld, bijvoorbeeld door een groot publiek van een attractiepark te confronteren met de wonderlijke wereld van de natuur.

In de Efteling draait sinds gisteren de attractie `PandaDroom' die de ruim drie miljoen bezoekers per jaar een totaalbeleving moet bieden. Het idee kwam van het Wereld Natuur Fonds, de Efteling werkt er graag aan mee. Efteling-directeur Ronald van der Zijl koestert er grote verwachtingen van en denkt dat de attractie in emotionele waarde zal kunnen wedijveren met `Droomvlucht' en `Villa Volta', succesnummers waar bezoekers 's zomers gerust een uur voor in de rij staan.

PandaDroom heeft zeventien miljoen euro gekost. De overdekte attractie past in de plannen van de Efteling, die dit jaar het vijftigjarig bestaan viert, om gedurende het hele jaar open te zijn, het liefst ook voor mensen die er meer dan honderdvijftig kilometer voor reizen en ook meer dagen doorbrengen in het park. In de halve eeuw van zijn bestaan is het park, dat vijftig jaar geleden werd aangelegd door een pastoor om de jeugd op zondag bezig te houden, Nederlands marktleider geworden op het gebied van dagevenementen. Met meerdaagse bezoeken probeert het park een nieuwe marktniche aan te boren.

Wat houdt de nieuwe natuurattractie in? Pal onder de achtbaan is een mystiek wandelwoud bezig te verrijzen. De berken moeten nog een paar jaar groeien om die naam waardig te worden. Achter een waterval betreedt de bezoeker door een rotsspleet een schemerige wondergrot, waar je prachtige natuurfoto's ziet van topfotograaf Frans Lanting en verheven muziek hoort van zangeres Trijntje Oosterhuis, om vervolgens de bekende panda te horen zeggen dat hij een droom heeft over het behoud van de natuur op aarde. Dat is niet zomaar een droom, heeft WNF-directeur Hans Voortman tevoren al uitgelegd, want iemand die niet in wonderen gelooft, is – naar het woord van David Ben Goerion – geen realist. Het is een droom die je moet koesteren, omdat de aarde wordt bedreigd door temperatuurstijging als gevolg van vervuiling, door vernietiging van zeeleven als gevolg van overbevissing en door ontbossing als gevolg van houtkap.

PandaDroom is spektakel met een moraal. Na het korte verblijf in de wondergrot wordt de bezoeker gedirigeerd naar een bioscoopzaal om een driedimensionaal avontuur te beleven. Wie zijn 3D-bril heeft opgezet, legt op virtuele wijze een emotioneel contact met het dierenrijk. We zien ijsberen in de ijzige schoonheid van de pool, krijgen daadwerkelijk een koude wind in het gezicht geblazen, om vervolgens te zien hoe het ijs smelt, afbreekt en de ijsberen op de vlucht doet slaan, tot ze zielig op een ijsschots de oceaan opdrijven. Vervolgens zien we wat er gebeurt met de kleurrijke onderwaterwereld van de zeeschildpad als de mechanische visserij de bodem omwoelt: van de koraalriffen rest niets anders dan een grijze soep. Emotioneel hoogtepunt is een scène in het tropische regenwoud, waar orang-oetans gezellig staan te honkballen met vruchten uit het bos, totdat een ratelende motorzaag de woudreuzen velt. Je krijgt als kijker opnieuw een wind in je gezicht geblazen, en het echtheidseffect wordt nog versterkt doordat de houten bioscoopbanken daadwerkelijk inklappen.

Zuchten van vertedering klinken, maar nog is de attractie niet afgelopen. De climax is niet tevens het einde van de attractie, maar wordt als onderdeel van de slimme natuurbeschermingsstrategie, gebruikt om vooral kinderen kennis te laten nemen van het dierenrijk in een andere zaal. Hier kun je een foto van jezelf laten nemen en deze laten versmelten met de kop van een slang of een aap. Slingeren aan lianen behoort ook tot de mogelijkheden, alsmede gebruik maken van een glijbaan die zogenaamd van ijs is gemaakt. Televisieschermen maken de kinderen wegwijs in het dierenrijk, zodat ze weten komen dat een zeeolifant duizend meter diep de poolzee induikt en dat het beter is om niet te dicht bij het nest van de stormvogel te komen omdat die je dan vol braakt met kleverig stinkspul. Het is maar dat je het weet.

De bezoekers zijn redelijk tevreden over deze natuureducatie, zo leert een eerste korte inventarisatie. Zeker, er zijn mooiere attracties in de Efteling, maar PandaDroom is spectaculair genoeg om niet slap te worden gevonden, en humoristisch genoeg om bezoekers niet overstuur het theater uit te sturen. Prins Bernhard zal de attractie op 19 juni officieel openen. Tot die tijd zal het totaalevenement worden verbeterd aan de hand van bezoekersreacties. Als dat is gebeurd, zal de verefteling van het natuurbehoud zijn voltooid. Tot heil van Moeder Aarde.

    • Arjen Schreuder