Ashcroft eist doodstraf voor `20ste kaper'

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft gisteren gezegd dat het de doodstraf gaat eisen tegen Zacarias Moussaoui, de Fransman in Amerikaanse gevangenschap die in verband wordt gebracht met de kapingen en aanslagen van 11 september.

Het voornemen is onmiddellijk veroordeeld door de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine.

Volgens de Amerikaanse aanklagers, die hun eis gisteren bij het federale hof in Alexandria, Virginia, hebben ingediend, moet de 33-jarige Moussaoui de hoogst mogelijke straf worden opgelegd. De aanklagers zijn ervan overtuigd dat Moussaoui heeft geholpen bij het beramen van het plan dat heeft geleid tot ,,het grootste menselijk verlies door een criminele daad in de geschiedenis van de Verenigde Staten''. Bij de aanslagen in New York en Washington kwamen meer dan drieduizend mensen om het leven.

Het nieuws van de eis, dat gisteren door minister John Ashcroft zelf via een direct uitgezonden persconferentie in de wereld werd gebracht, is onmiddellijk bekritiseerd door verschillende Europese bondgenoten die tegen de doodstraf zijn. De Franse minister Védrine zei de beslissing van Ashcroft ,,te betreuren'' en beloofde er op toe te zullen zien dat uit Frankrijk afkomstige bewijzen tegen Moussaoui niet zullen worden gebruikt als de basis voor het verkrijgen van de doodstraf. Een woordvoerder van de Britse regering zei slechts dat ,,onze positie inzake de doodstraf bekend [is]''.

Ashcroft, die een groot voorstander is van de doodstraf, had de Europese reactie ogenschijnlijk zien aankomen. Tijdens zijn persconferentie vanuit Miami vroeg hij het buitenland om begrip voor de zware eis. ,,We vragen onze internationale bondgenoten onze soevereiniteit te respecteren. Wij respecteren die van hun.''

Hoewel Moussaoui niet bij de kapingen aanwezig was en al een maand voor de 11de september werd opgepakt, zijn de Amerikaanse aanklagers ervan overtuigd dat sprake is van voldoende ,,belastende factoren'' die de doodstraf verantwoorden. Moussaoui zou hebben deelgenomen aan de planning van de aanslagen ,,wetende dat die de dood van mensen tot gevolg zou hebben'', aldus procureur Paul McNulty in zijn aanklacht. Volgens McNultry heeft Moussaoui, die ook bekend staat als de twintigste kaper, zich schuldig gemaakt aan activiteiten die door alle kapers voorafgaand aan de aanslagen werden ondernomen. Moussaoui werd opgepakt nadat hij achterdocht had gewekt door zijn opmerkelijke verzoek aan een vliegschool in Minnesota. Moussaoui wilde leren vliegen, maar had geen belangstelling voor de techniek van het starten of landen.

Het Amerikaanse besluit tot het eisen van de doodstraf onderstreept opnieuw hoezeer de internationale coalitie tegen het terrorisme verdeeld is over de aanpak van gevangengenomen verdachten en de straffen die hun moeten worden opgelegd. Europese politici en organisaties voor de rechten van de mens hebben eerder dit jaar de behandeling van Afghaanse krijgsgevangenen in Amerikaanse handen scherp veroordeeld.

De Amerikaanse president George Bush weigerde aanvankelijk de Geneefse Conventies aangaande de behandeling van krijgsgevangenen op de gevangenen toe te passen. De VS vinden de conventies verouderd.