Advocaten van KPMG in surseance

Advocatenkantoor Steins Bisschop Meijburg & Co. heeft vanmiddag uitstel van betaling gevraagd bij de rechter in Amsterdam. Het kantoor is gelieerd aan het accountantskantoor KPMG Nederland.

Het is voor het eerst in Nederland dat een omvangrijk advocatenkantoor (65 advocaten en 17 kandidaat-notarissen) op faillissement afstevent. Het kantoor bestaat drie–eneenhalf jaar en moest de concurrentie aangaan met grote, traditionele kantoren. Bedoeling was dat cliënten van KPMG – veelal grote ondernemingen – voor hun juridische vragen bij de advocaten van Steins Bisschop Meijburg & Co. zouden komen. Maar de stroom opdrachten viel tegen.

De afgelopen twee maanden hebben de 200 personeelsleden geen salaris ontvangen. Woensdag eiste het advocatenkantoor voor de kantonrechter in Amsterdam een extra lening van een miljoen euro van het moederbedrijf KPMG Meijburg & Co. Belastingadviseurs om de salarissen te betalen. Donderdag 4 april doet de rechter uitspraak in die zaak.

Volgens de advocaten van Steins Bisschop Meijburg & Co. staat in hun contract met de belastingadviseurs dat zij van hen mogen lenen totdat zij zelf winst maken. Die winst is tot nu toe niet gemaakt. De belastingadviseurs vinden dat ze niet verplicht zijn oneindig te blijven lenen aan de advocaten.

Tegelijk probeert een groep van zeven advocaten en twee notarissen, onder leiding van R. Faasen, een `doorstart' te maken. Zij willen zich aansluiten bij de internationale juridische poot van KPMG `K-Legal'. Volgende week horen zij van KPMG en K-Legal of die met hen verder willen, zegt Faasen desgevraagd. Om die reden betreurt de doorstart-groep het dat er een kort geding is aangespannen tegen KPMG Meijburg & Co. Belastingadviseurs. Faasen: ,,Die relatie houden wij graag goed. Maar ook wij zijn naarstig op zoek naar middelen om de salarissen uit te betalen''. Het is ,,voor de medewerkers nog vervelender dan voor de partners'', zegt Faasen, ,,omdat zij nooit van plan waren om ondernemer te spelen''.

Tot voor kort was Faasen aangewezen door Steins Bisschop Meijburg Co. om een doorstart te organiseren voor het hele kantoor. ,,Dat lukte niet omdat er een omvrangrijke herstructurering nodig was en er dus mensen uit moesten'', zegt hij. ,,Minder dan er nu uit moeten overigens.'' Waarom niet alle compagnons meemogen in de doorstart, licht Faasen niet toe. In elk geval is de groep die meegaat ,,ambitieus''. Het gaat om specialisten op het gebied van vastgoed-, ondernemings-, bank- en effectenrecht en arbeidsrecht.

De overige compagnons, die niet meegaan in de doorstart en wel het kort geding hebben aangespannen, wilden vanochtend alleen bevestigen dat zij vandaag surseance zouden aanvragen.

Steins Bisschop Meijburg Co. had 21 compagnons die per persoon ongeveer 400.000 gulden hebben geïnvesteerd in het bedrijf. Dit geld is op. Enkele compagnons zijn begin dertig en hadden hiervoor een lening gesloten.

Andersen Legal, een concurrent van Steins Bisschop Meijburg Co., zou in theorie bij dat kantoor worden gevoegd als de fusiebesprekingen tussen accountantskantoor Andersen Nederland en KPMG Nederland slagen.