WAT DOEN DE KINDEREN

Paaseieren zoeken

Aviodome. Niet alleen vogels leggen eieren, op het paasweekeinde doen ook vliegtuigen dat. Kinderen die de eieren willen vinden, moeten héél goed zoeken tussen de vliegtuigen. De paashaas speelt dit jaar `vliegtuig-verstoppertje' en heeft paaseieren in de Aviodome verstopt. Op allerlei plaatsen in het museum liggen eieren verscholen. Jonge bezoekers die alle eieren weten aan te wijzen krijgen van de Aviodome een leuke paasverrassing! Kinderen tot 12 jaar die het museum op Schiphol bezoeken mogen gratis aan de paas-zoektocht deelnemen.

Paaseieren zoeken in Aviodome. Van 29 maart tot 2 april 10-17u. Westelijke Randweg 201, Schiphol-Centrum. Inl 020-4068000 of www.aviodome.nl

Keringhuis. Twee enorme witte armen van staal sluiten de Nieuwe Waterweg af bij stormvloed. Zo wordt de provincie Zuid-Holland beschermd tegen overstromingen. In het Keringhuis, het informatiecentrum van de stormvloedkering kunnen kinderen aan een speurtocht meedoen, waarbij ze ook eieren moeten zoeken. Er is een expositie over de stormvloedkering waarbij je met computerspelletjes de kering kan bedienen.

Eieren zoeken in het Keringhuis. Eerste en Tweede Paasdag van 11-17u. Maeslantkering, Nieuw Oranjekanaal 139, Hoek van Holland. Toegang gratis. Inl 0174-511222.

Artis. In de hokken van de leeuwen en tijgers zijn ze niet verstopt, maar verder liggen in Artis op Tweede Paasdag in de tuin en in de dierenverblijven eieren verscholen. Alle jonge Artis-bezoekers mogen tussen 10u30 en 13u30 meedoen aan een spannende speurtocht naar de kleurige paaseieren. Onderweg komen de jeugdige speurneuzen `andere' jonge dieren tegen, waarmee dan natuurlijk even op leerzame wijze kennis wordt gemaakt. Bij het Broedmachinehuis aan het eind van de Papegaaienlaan staat de Paaseieren Informatiestand, waar weetjes worden verteld over vogeleieren (misschien mag je wel even het ei van een struisvogel vasthouden). En in het Broedmachinehuis zelf zijn eieren en pas uitgekomen kuikens te zien en is er van alles te ontdekken over het geheimzinnige kuikenwereldje in het ei. Na afloop, bij het inleveren van de speurtocht, is er voor iedere deelnemer een aardigheidje.

Paaseieren in Artis op Tweede Paasdag tussen 10u30 en 12u30, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam. Inl www.artis.nl of 020-5233426.

Piranha's voeren

Vraatzuchtige maniakken zijn het en ze jagen in enorme scholen op vissen of andere dieren. Piranha's zijn beruchte roofvissen en met Pasen kunnen bezoekers dagelijks het voeren bijwonen in de Piranhatunnel van het Ecodrome. Daar zwemmen o.a. de rode (vleesetende) piranha's, die in Zuid-Amerika ook wel de Redbellies worden genoemd en de Tambaquis, die net zo vraatzuchtig zijn als hun rode broertjes, maar meer van (hazel)noten houden en wie weet lusten ze ook wel paaseitjes. Er is nog een eierspeurtocht en ook kunnen de Brahma-kippen (het grootste kippenras ter wereld) in hun nieuwe hokken bekeken worden.

Piranha's voeren in het Ecodrome-park, Willemsvaart 19, Zwolle, open 10-17u. Met Pasen worden de vegetarische piranha's elke dag om 11u30 en 14u gevoerd, de rode babyparanha's maandag om 14u en op zondag de volwassen paranha's ook om 14u. Toegang kinderen van 4-11 jaar E7,25, vanaf 12 jaar E8,75. MJK geldig. Inl 038-4215050 of www.ecodrome.nl.

Iets moois maken

Je moet wel ouder zijn dan 6 jaar en ....je moet er ook iets voor doen. Met Pasen is de toegang tot Villa Zebra, de Kinderkunsthal in Rotterdam gratis. Als toegangsbewijs moet je wel een `kunstwerkje' maken en met Pasen wordt er wel een een mooi paasei van je verwacht. De bedoeling is om voor elke (lente)periode als toegang iets anders te maken. Ook kan je werk uitgekozen worden om tentoongesteld te worden? Dus zet je naam, leeftijd (6 jaar of ouder) en adres op je werk. Zaterdag 30 maart is er elk half uur van 12u30 tot 15u30 hondenkoekjes bakken (E3,50). Om 14u: presentatie hondenboek OefWoef-WafAf van Tom Eyzenbach met hondenfoto's, een hondenprijsvraag en de hondenshow-video. Zondag 31 maart: ieder uur van 12u30 tot 15u30: Paasbroodjes met beschilderde eieren maken (E3,50). Om 14u: opening tentoonstelling Lentebeeld van Peter Bastiaanssen. Maandag 1 april om 11u: Paaslunch maken én opeten natuurlijk! (E10 voor kinderen van 9 jaar en ouder). Vanaf 13u zijn de gasten (je familie en vrienden) welkom. Om 13u wordt de paaslunch geserveerd en om 14u: ontmoetingen en samenwerken met kunstenaars die exposeren in Villa Zebra. Adres: Museumpark 30, Rotterdam. Res 010-2411717.

Boksen

Snuffelend op zoek naar een struik tegen de spierpijn en boksen met een Boksboom. Dat kan tijdens een speurtocht in het Van Gimborn Arboretum (Doorn) en op Fort Hoofddijk (Utrecht). In Doorn staan allerlei vragen over bomen en struiken op het programma en de Boksboom met zijn dikke zachte en veerkrachtige bast is ook een van de bomen die je tegenkomt. Als je hem een stomp geeft, weet je meteen hoe hij aan zijn naam komt. In Utrecht kom je op de speurtocht meer tropische planten tegen.

Speurtocht voor kinderen van 9 tot 12 jaar (jonger kan ook met hulp van ouders etc) met Pasen van 10-17u in het Von Gimborn Arboretum, Vossensteinsesteeg 8, Doorn. Toegang E2, kinderen tot 12 jaar gratis toegang. Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17, Universiteitscentrum De Uithof, Utrecht. Toegang E4,50 en kinderen van 4 tot 12 jaar E1,50. Inl 030-2535465 of www.botanischetuinen.uu.n

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.