Wachtlijsten gehandicapten sterk gedaald

De wachtlijsten in de gehandicaptenzorg zijn in 2001 een stuk korter geworden. Het aantal verstandelijk gehandicapten dat op een wachtlijst staat, is vorig jaar met 11 procent afgenomen tot 11.210. De wachtlijsten voor lichamelijk gehandicapten zijn in die periode met 23 procent gedaald naar 1335. Dat heeft staatssecretaris Vliegenthart (Volksgezondheid) vandaag bekendgemaakt. Ze benadrukte dat er vooral vanaf 2000 een versnelde aanpak is gekomen door de rechterlijke uitspraken over de AWBZ-zorg. In diverse zaken bevestigde de rechter toen de zorgplicht van zorgverzekeraars. Zij moeten ervoor zorgen dat mensen zo snel mogelijk de gewenste hulp krijgen. De afgelopen twee jaar hebben 22.500 extra mensen zorg ontvangen, onder wie ruim 17.000 verstandelijk gehandicapten, 1640 lichamelijk gehandicapten en bijna 3900 zintuiglijk gehandicapten.