VS vrezen aanslagen in Italië in paasweekeind

De Amerikaanse regering heeft gewaarschuwd voor mogelijke terroristische aanslagen op Amerikaanse doelen of staatsburgers in vier Italiaanse steden met Pasen. Er zijn ,,geloofwaardige aanwijzingen'' dat terreurgroepen aanslagen voorbereiden in Venetië, Florence, Milaan of Verona. Als mogelijke doelen worden kerken, restaurants, scholen en grote evenementen genoemd.

Al kort na de aanslagen van 11 september in New York en Washington waarschuwden Amerikaanse veiligheidsdiensten voor aanslagen in Italië. Onderzoekers noemden een islamitisch cultureel centrum in Milaan de belangrijkste Europese basis voor terroristen van Al-Qaeda. Moslimleiders in Italië hebben die beschuldigingen steeds tegengesproken.

Ook de Italiaanse veiligheidsdienst heeft al eerder gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag met biologische of chemische wapens. In februari werd in een buitenwijk van Rome een aantal Marokkanen opgepakt, die een aanslag leken voor te bereiden op de Amerikaanse ambassade. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Alfredo Mantovano riep toen de Italianen op tot waakzaamheid en vroeg om verdachte zaken bij de politie te melden.

De Italiaanse politie heeft bewaking van ondermeer vliegvelden, havens en spoorwegen verscherpt. Met Pasen wordt het land traditioneel overspoeld door toeristen. In Florence, waar nu dagelijks 450 bussen met toeristen aankomen, en Venetië is het dan extreem druk.