Voorkeur Theater

Gen

Op locatie in een enorm, helverlicht laboratorium van de Technische Universiteit Eindhoven, speelt ZT Hollandia de voorstelling GEN (What dare I think?). De bedoeling was om de nieuwste technologie en de filosofieën daarover, te mengen met theater, maar uiteindelijk koos Simons vooral voor een bewerking van Michel Houellebecs omstreden roman Elementaire Deeltjes. Alleen de beschouwende openingsmonoloog verwijst nog naar het oorspronkelijke plan. Simons creëert enige intimiteit tussen de buizen en meters door de toeschouwers in een carré van afgeragde clubfauteuils te plaatsen, met de acteurs in het midden. Gen gaat over de verwoestende werking die de revoluties van de jaren zestig hebben gehad op seks, liefde, gezinsleven. De mens is ontheemd en zoekt heil in de gen-technologie die een beter mens zou kunnen creëren, zonder driften en begeerten. Of is dat een mens zonder menselijkheid? Terugkijkend vanuit een steriele toekomt laat Houellebec ons het oude gemodder zien. Hoofdpersonen zijn Michel, een vrijwel seksloze bioloog, die het mensenpark wil veredelen en zijn erotomane halfbroer Bruno, beide gespeeld door Jeroen Willems. Door drift gedreven lopen ze achter de gedoemde vrouwtjesdieren Betty Schuurman en Elsie de Brauw aan. Simons legt zijn spelers een schelle collage van melodrama, porno en quasi-wetenschappelijke citaten in de mond, die veel stof tot ongerust nadenken biedt.

T/m 13 april in de TU Eindhoven 040-2460656 of www.zthollandia.nl.

Midzomerstrand

Midzomerstrandkomedie is een vrolijke zedenschets aan een Zuid-Frans strand. In deze aflevering van de comedy-theaterreeks van Haye van der Heyden stappen Eric Corton, Frédérique Huydts, Hymke de Vries en Hans Breedveld met groot gemak hun rollen in en uit, met als podium het strand van Menton.

29 maart Rotterdam Zuidplein, 30 maart Zevenaar Bommersheuf, 2 april Rijswijk Schouwburg, 3 april Tilburg Schouwburg, 4 april Nieuwegein De Kom.

Freefight

Najib Amhali, zelf van Marokkaanse afkomst, speelt een gehaaid en vaak grappig spel met wederzijdse vooroordelen – want welke capriolen moet een fatsoenlijke allochtoon als hij uithalen om in de supermarkt duidelijk te maken dat hij geen winkeldiefstal in de zin heeft? Cabaretsolo van een overtuigend nieuw talent.

29 en 30 maart Eindhoven Stadsschouwburg, 2 april Venlo De Maaspoort, 3 april Roermond De Oranjerie, 4, 5 april Delft De Veste.

Prefab Four

Theatergroep Orkater maakt rock `n' roll-theater over The Monkees, de nep-beatgroep uit de jaren zestig. Gijs Scholten van Aschat schreef de licht-absurdistische scènes, vol psychedelische vervreemding, die door hemzelf, Peter Blok, Porgy Franssen en Han Oldigs met grote komische gave worden gespeeld, afgewisseld met vele aanstekelijke Monkees-hits. Inl 020-6060 606 of www.orkater.nl

28 maart Nijmegen schouwburg. 29 maart Alkmaar De Vest. 2 april Eindhoven schouwburg. 4 maart Schiedam Theater a/d Schie.

En verder

Mime-voorstelling Klem 30 maart Alkmaar Provadja, 2 april Zwolle Odeon, 4 april Den Haag Korzo Theater; De Gelukkige Huisvrouw 29 maart Soc. Cult. Centrum Warmond, 30 maart Schouwburg Arnhem, 2-3 april Theater a/h Spui Den Haag; 30 jaar theater (Mini & Maxi) t/m 28 maart Amsterdam Nieuwe de la Mar-theater, 1 t/m 8 april Utrecht Schouwburg; Lied in de schemering 29 maart Eindhoven Stadsschouwburg, 2, 3 april Leeuwarden De Harmonie .