Voorkeur Bioscopen

Fat Girl

De Franse regisseur Catherine Breillat ontmythologiseert in Fat Girl hardhandig de eerste seksuele ervaring van twee zussen aan het begin van de puberteit. Als hun eerste keer eenmaal achter de rug is, blijkt de wereld nog even harteloos als daarvoor, alleen nu zonder de bescherming van romantische illusies. De jongste zus mag dan dik zijn en daarom verstoken van sympathie, omdat films over mooie mensen moeten gaan, Breillat maakt van haar niet het lelijke meisje dat eigenlijk mooi is. Ze maakt helemaal niets van haar en die waardevrijheid is fascinerend. De zussen haten elkaar, maar de restanten maatschappelijk gewenste liefde die zij voor elkaar tentoonspreiden zijn aandoenlijker dan het haten schokkend is.

Regie: Catherine Breillat. Met: Anaïs Reboux, Roxane Mesquida, Arsinée Khanijan. In Amsterdam: Filmmuseum Cinerama; Den Haag: Haags Filmhuis; Nijmegen: Lux; Rotterdam: Lantaren/Venster; Utrecht: `t Hoogt.

De stand van de zon

Leonard Retel Helmrich (1959) volgde voor zijn film met een kleine digitale camera vanaf 1997 een weduwe uit Jakarta en haar twee zoons, die hij in de traditie van de cinema vérité niet ondervraagt maar laat zien. Ook de voice-over ontbreekt. Uit honderden uren materiaal destilleerde hij De stand van de zon, een eenvoudige, geraffineerde en informatieve film die de maker niet focust op één onderwerp. Het is een panorama van heel Indonesië.

Amsterdam: Kriterion, Het Ketelhuis. Breda: Chassé. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Lux. Tilburg: Cinecitta.

Retrospectief Fritz Lang

Het Filmmuseum wijdt een retrospectief aan regisseur Fritz Lang (1890-1976) en vertoont gerestaureerde kopieën van Metropolis, M, Dr. Mabuse - Der Spieler, Das Testament des Dr. Mabuses, Fury, Human Desire en The Big Heat. Na retro's met slechte, grijze en geheel bekabelde kopieën lijkt deze nieuwe versie, die voor het eerst vertoond werd tijdens het Berlijnse filmfestival, een goede keuze. Het programma bevat films uit zowel Langs Duitse als zijn Amerikaanse periode.

In de greep van het noodlot: de films van Fritz Lang. T/m 1 mei. In: Filmmuseum, Amsterdam.

En verder

Atanarjuat, The Fast Runner Amsterdam: The Movies, Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt; Gosford Park in meer dan 12 theaters; Hedwig And The Angry Inch Amsterdam: Kriterion, Melkweg Cinema. Rotterdam: Lantaren/Venster; The Man Who Wasn't There in meer dan 10 theaters; Minoes in meer dan 27 theaters; Moulin Rouge in meer dan 10 theaters; Mulholland Drive in meer dan 15 theaters; No Man's Land in meer dan 9 theaters; Royal Tenenbaums in meer dan 12 theaters.