VendexKBB saneert in winkelketens

Detailhandelsconcern VendexKBB gaat de komende vijf à acht jaar een reeks winkelketens verkopen. Het bedrijf wil zich in de toekomst vooral concentreren op mode, doe-het-zelf en warenhuizen.

Dat heeft financieel directeur M. Smits gezegd in een gesprek met deze krant. Dat betekent dat VendexKBB (onder meer Vroom & Dreesmann, M&S Mode, Hema, Bijenkorf, Praxis, Dixons, Kijkshop) het grootste deel van haar 26 winkelformules verkoopt.

Het concern richt zich de komende jaren op expansie in het buitenland met een beperkt aantal formules: M&S Mode, Hunkemöller, Claudia Sträter, Praxis, Hema en Bijenkorf. Gisteren zei VendexKBB dat het zijn optiekketen Hans Anders Groep (400 winkels) gaat verkopen.

Met een deel van de opbrengst neemt het bedrijf de Belgische doe-het-zelf winkelketen Brico. VendexKBB koopt dit bedrijf voor 550 miljoen euro van het Belgische GIB, maar verkoopt de Franse, Spaanse en Portugese winkels voor 342 miljoen euro meteen door aan het Franse Leroy Merlin. VendexKBB betaalt daardoor uiteindelijk 163 miljoen euro voor de Belgische tak (97 winkels) van Brico, die een omzet heeft van 310 miljoen euro en 1.620 medewerkers. Brico is op het gebied van bouwmarkten in België marktleider met een marktaandeel van 12 procent. Zoveel mogelijk elementen van de Praxis-formule worden overgezet, maar de naam Brico blijft gehandhaaft.

VendexKBB onderhandelt al enige maanden met enkele gegadigden over een overname van Hans Anders, maar Smits wil niet zeggen om wie het gaat, of het binnen- of buitenlandse partijen zijn en welk bedrag Vendex vraagt voor de optiekwinkels.

De verkoop past volgens Smits in de strategie van VendexKBB zich de komende jaren te concentreren op uitbreiding in Europa, voorlopig vooral in België, Duitsland en Frankrijk. In de drie landen is VendexKBB al aanwezig met vooral modeketens. Het concern gaat binnenkort de Hema lanceren in Duitsland, waar het nog dit jaar minimaal drie vestigingen wil openen. Smits ziet ook goede toekomstmogelijkheden voor de Bijenkorf-formule in de buurlanden.

achtergrond: pagina 18

    • Frits Baltesen