Tsjechië wil géén wijziging Beneš-decreten

Tsjechië graaft zich steeds dieper in in de strijd om de Beneš-decreten. Premier Miloš Zeman en parlementsvoorzitter Václav Klaus hebben het Tsjechische parlement opgeroepen in een resolutie iedere wijziging van de decreten uit te sluiten.

De felle opstelling van de twee belangrijkste politieke leiders van het land is een reactie op uitlatingen van leden van het Europees parlement.

De Duitse afgevaardigde Bernd Posselt (CSU) riep de Tsjechen deze week op om een ronde-tafelconferentie te beleggen en een oplossing te zoeken voor de gevolgen van de decreten.

Zijn Oostenrijkse collega Ursula Stenzel (ÖVP) eist openheid over de vraag of de decreten in overeenstemming zijn met Europese wetgeving. Als dat niet het geval is moeten ze worden herroepen, vindt de Oostenrijkse.

De `Beneš-decreten' zijn de decreten die de Tsjechoslowaakse president Edvard Beneš tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog uitvaardigde. Hij regeerde per decreet tot na de oorlog het Tsjechoslowaakse parlement weer bijeen kon komen om de oorlogsdecreten kracht van wet te geven. De huidige politieke krachtmeting tussen Tsjechië en Slowakije enerzijds en de buurlanden Duitsland, Oostenrijk en Hongarije anderzijds gaat om de decreten op basis waarvan Sudeten-Duitsers en Hongaren in Tsjechoslowakije onteigend en verjaagd zijn. Bijna drie miljoen mensen werden op brute wijze het land uitgezet. Enkele tienduizenden kwamen om. Beneš kreeg overigens wel toestemming van de geallieerde leiders om deze `etnische zuivering' uit te voeren. Polen voerde die zuivering ook uit – overigens niet op basis van decreten of andere wetgeving.

De buitenlandcommissie van het Europees Parlement onderzoekt op dit moment of de decreten die een belangrijke basis vormen voor de naoorlogse wetgeving in Tsjechië en Slowakije, botsen met de Europese wetgeving. Er wordt een duidelijk verband gelegd met de aanstaande toetreding van Tsjechië en Slowakije tot de Europese Unie. Praag betoogt dat de decreten `vervlogen' zijn maar niet kunnen worden herroepen omdat ze deel uit maken van de Tsjechische rechtsorde. Binnen het Europees parlement gaan steeds meer stemmen op om de omstreden decreten te herroepen. De Europese Commissie zegt dat de decreten formeel geen deel uitmaken van de toetredingsonderhandelingen. In Brussel wordt wel benadrukt dat de toetreding van Tsjechië en Slowakije nog eens geratificeerd moet worden in de lidstaten en dat de onrust rond de Beneš-decreten een rol kan spelen.

In Tsjechië, waar in juni parlementsverkiezingen plaatsvinden, lopen de politici intussen om het hardst om hun patriottisme te bewijzen. De conservatieve leider Václav Klaus (ODS) beticht de Duitser Posselt ervan ,,de resultaten van Twee Wereldoorlogen te willen terugdraaien''.

    • Renée Postma