TONEEL

IVANOV Met gezwollen halsaderen rolt Bert Luppes als Ivanov door de boomsnippers. Een geur van versgekapt hout stijgt op. Geen melancholisch gehang, maar een dynamische antiheld en een explosieve sfeer, met onder de oppervlakte liggende emoties die plots kunnen omslaan. Dat belooft het Onfhankelijk Toneel te bieden in Ivanov, een vroeg toneelstuk van Tsjechov dat wordt opgevoerd in de Schiecentrale in de Rotterdamse haven.

Waarom is Ivanov, een aardige, idealistische jongen, ineens een opgebrande lamzak geworden, die wat ploertigheid betreft niet onderdoet voor zijn antisemitische, op geld beluste omgeving? Hij weet het zelf niet en hij haat zichzelf erom. Wanhopig zoekt hij naar zijn oude levenskracht. Ivanov laat zijn doodzieke joodse vrouw vallen (,,Hou je mond, Jodin!''), jaagt achter een meisje aan en graaft zijn eigen graf.

In hetzelfde decor, met dezelfde acteurs, herneemt de groep ook de wilde, sprankelende Woudduivel - een voorloper van Oom Wanja - die twee jaar geleden veel succes en prijzen oogstte.

T/m 14 april Schiecentrale, Lloydstraat 5, Rotterdam. Tournee t/m 30 juni langs Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Inl 010-4769029 of www.ot-rotterdam.nl