Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportages over de problemen bij de huisartsenpraktijken en de frustaties van gebruikers van geavanceerde kantoorapparatuur. Ned.2, 17.35-18.43u.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Over in omloop zijnde vervalsingen van de vorig jaar overleden kunstenaar Herman Brood. SBS6, 20.30-21.35u.

De kloof. Eerste van zes uitzendingen over de komende verkiezingen met minister van Minderheden Van Boxtel die ingaat op de taal- en inburgeringscursussen, de Rotterdamse imam El-Moumni en Pim Fortuyn. Ned.3, 21.10-22.00u.

Nova. Aandacht voor nieuwe peilingen met betrekking tot de zetelverdeling bij de komende verkiezingen, de nieuw filmversie van E.T. en lijsttrekker Fred Teeven van Leefbaar Nederland op verkiezingstournee. Ned.3, 22.30-22.55u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met Radio 3-presentator Henk Westbroek die door de VARA geschorst is wegens zijn politieke uitspraken. Verder acteur Serge-Henri Valcke die een rol speelde in de met een Oscar bekroonde film No Man's Land. Ook cabaretier Vincent Bijlo over zijn nieuwe voorstelling. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Noorderlicht. Over het groots opgezette epidemiologisch onderzoek in Rotterdam: Generation R. In totaal worden 10.000 kinderen uit verschillende bevolkingsgroepen gevolgd in hun ontwikkeling van embryo tot twintiger. Maar wat is de wetenschappelijke waarde? Ned.3, 20.00-20.30u.

De smaakpolitie. Tweede aflevering van een serie behandelt het eten van oesters, kant-en-klaarmaaltijden en de smaak en kwaliteit van voorverpakte nasi met saté. SBS6, 21.35-22.05u.

Hoge bomen. Zie tv-vooraf. Ned.1, 21.57-22.43u.

KUNST & MUZIEK

Stardust. Interview met regisseur John Boorman naar aanleiding van de dvd-release van The Tailor of Panama en aandacht voor E.T., Spielbergs sf-film die na twintig jaar opnieuw is uitgebracht. Ned.3, 0.00-0.30u.

Johannes Passion. Herhaling uit 1996 van de Johannes Passion van Bach door het King's College Choir, The Brandenburg Consort en solisten o.l.v. Stephen Cleobury. Morgen, Ned.1, 13.03-15.00u.

FILM

An Eye for an Eye (John Schlesinger, 1996, VS). Sally Field neemt het recht in eigen hand als wegens vormfouten de verkrachter en moordenaar van haar tienerdochter vrijuit gaat. Kiefer Sutherland speelt een weerzinwekkend beest in deze betrekkelijk genuanceerde vigilante-film van versleten vakman Schlesinger. Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

First Blood (Ted Kotcheff, 1982, VS). Eerste film in Sylvester Stallone's veelbesproken Rambo-serie. Vietnamveteraan is provinciale Amerikanen, die in hem een crimineel menen te zien, veel te slim af. V8, 20.30-22.15u., met reclame.

Contact (Robert Zemeckis, 1997, VS). Jodie Foster speelt de sterren van de hemel als buitengemeen gedreven wetenschapster, op zoek naar tekenen van buitenaards leven, in spirituele sciencefiction-film. Enkele visuele hoogstandjes overvleugelen minder overtuigend scenario naar roman van Carl Sagan. Yorin, 21.35-0.10u., met reclame

. Easter Parade (Charles Walters, 1948, VS). Fred Astaire en Judy Garland fonkelen in smakelijke musical over danser die zijn oude partner probeert te vergeten en furore maakt met een nieuwe. Met liedjes van Irving Berlin. Morgen, BBC2, 12.10-13.50u.

. Ben Hur (William Wyler, 1959, VS). Vermaarde, met 11 Oscars bekroonde, destijds peperdure spektakelfilm grossiert in spanning en sentiment en laat zich steeds op nieuwe manieren bekijken: als religieus tractaat over boete en vergeving, als jaren-vijftigvisie op het Romeinse imperialisme, als voorloper van de rampenfilm of als studie van een homoseksuele relatie (tussen Ben Hur en zijn Romeinse jeugdvriend Messala). Met Charlton Heston. Morgen, BBC2, 15.35-19.00u.

RADIO

De avonden. Emma Brunt praat over haar boek Een man om nooit te vergeten. Na elven opnamen van een drietal Spaanse bands. 747AM, 22.02-24.00u.

Ophef & vertier. Onder anderen artistiek leidster Margrith Vrenegoor van de theatergroep Courage, dirigent Johannes Leertouwer over zijn eerste Matthäus Passion, sopraan Clara Ulleman met Erbarme dich en de toneelvoorstelling van Toneelgroep Amsterdam De Koopman van Venetië. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.