Subsidie voor acht projecten

Acht internationale cultuurprojecten krijgen dit jaar in totaal ruim 1,6 miljoen euro subsidie. Het geld komt uit het cultuurbudget van de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS), waarin dit jaar bijna 10 miljoen euro zit.

De staatssecretarissen Van der Ploeg (Cultuur) en Benschop (Buitenlandse Zaken) hebben het bedrag gisteren verdeeld over projecten die ,,iets nieuws toevoegen aan de internationale profilering van de Nederlandse cultuur''. Het meeste geld, 530.000 euro, gaat naar het Fonds voor de Podiumkunsten en de Mondriaan Stichting. Zij kregen eerder al HGIS-middelen om de Nederlandse culturele presentatie dit jaar in Ekatrinburg en de 300-jarige viering van St. Petersburg in 2003 te verzorgen. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen krijgt 240.000 euro voor Zuid-Afrikaanse Familieverhalen over de geschiedenis van de samenleving in Zuid-Afrika vanaf 1900.

De Stadsschouwburg Utrecht krijgt 230.000 euro voor de uitvoering van Les Indes Galantes, een barok opera van Jean Philipe Rameau met zang en dans, die niet eerder in Nederland vertoond is. Verder is er geld voor de presentatie van Nederlandse en Vlaamse literatuur op de boekenbeurs Salon du Livre in Parijs, de stichting FTS Tryater, de Stichting Cosmic Theater, de Stichting Zuidelijk Toneel Hollandia en de Stichting Poetry International.

Het HGIS cultuurprogramma is in 1997 ingesteld en krijgt sindsdien een budget dat oploopt tot ruim 11,3 miljoen euro in 2003.