Stoorzendertje beschermt zwemmers tegen haaien

De Australische firma Sea Change Technology claimt een apparaatje te hebben ontworpen dat duikers en zwemmers beschermt tegen hongerige haaien. Het is zo groot als een portemonnee, weegt nog geen halve kilo en wordt om de enkel bevestigd.

Het apparaat creëert een elektrisch veld, dat het zenuwsysteem van de haaien verstoort. Haaien hebben een zintuig, waarmee ze van grote afstand prooien detecteren. Dit jachtzintuig maakt de dieren echter ook gevoelig voor het elektrische veld. Als een haai zo'n veld nadert, voelt hij een licht ongemak, dat ondraaglijker wordt naarmate hij dichterbij komt, tot hij spierkrampen krijgt en gedwongen wordt rechtsomkeert te maken. Bij het model voor duikers moet de haai zijn beoogde prooi op vier meter afstand laten gaan, bij zwemmers op twee tot drie meter.

Volgens Sea Change Technology brengt het apparaat de haai geen blijvende schade toe. Op andere dieren heeft het geen invloed omdat zij geen jachtzintuig hebben dat op dezelfde wijze functioneert als bij haaien het geval is. Het bedrijf werkt ook aan een versie die hele stranden moet beveiligen, zodat haaiennetten, waarin ook onschuldige dolfijnen en schildpadden verstrikt raken, verwijderd kunnen worden.

De Zuid-Afrikaanse firma Natal Sharks Board had de apparaten zes jaar geleden al ontworpen, maar ze waren veel te groot en onhandig. Ze werden gebruikt op de Olympische Spelen in Sydney in 2000. Lange-afstandszwemmers werden toen begeleid door duikers die het aan hun uitrusting hadden bevestigd. Sea Change Technologies heeft die vinding verfijnd. Directeur Jerry Kleeman zegt dat het in testen honderd procent betrouwbaar bleek.

Enkele dagen geleden beet een haai een voet van een zwemmer op Hawaii af. De 17-jarige Hoku Aki werd op 140 meter van de kust door de haai gegrepen en meegesleurd. Hoku wist zich echter te redden door zijn belager een oog uit te rukken, waardoor het beest onmiddellijk losliet. De internationale databank over haaien van de Universiteit van Florida noteerde vorig jaar wereldwijd 76 aanvallen op mensen.