Stakingen op grote schaal bij Philips

Stakingen hebben het werk bij de Nederlandse vestigingen van Philips en in delen van de bouwsector vandaag ernstig ontwricht. De acties zijn de grootste die Philips de afgelopen vijftig jaar meemaakte.

De staking bij het elektronicaconcern komt voort uit een conflict tussen de bonden en de Philips-top over een nieuwe CAO. De bonden eisen 3,5 procent meer loon in die CAO. Philips wil niet verder gaan dan 2,5 procent plus eenmalig 0,5 procent. Volgens de organiserende bonden FNV en CNV hadden zich tegen het middaguur tussen de vier- en zesduizend mensen ingeschreven als staker bij Philips. In de middag liep dit aantal op tot boven de 10.000. Vestigingen in tien plaatsen in Nederland, waaronder Oss, Roosendaal, Drachten en Stadskanaal, werden voor 24 uur stilgelegd. Op elf andere locaties waren werkonderbrekingen. ,,Alleen het kantoorpersoneel in Oss werkt door, maar zij maken niets'', zei FNV-bestuurder G. Klinkenberg vanmorgen.

Philips erkende vanmorgen dat vestigingen platliggen en de productie schade lijdt. Hoe groot die schade is, kon een woordvoerder nog niet zeggen. Philips stelt in een reactie dat de concurrentiepositie van de Nederlandse activiteiten achteruitholt. ,,In vier jaar hebben we Duitsland 14 procent ingelopen wat betreft de loonkosten. Die 3,5 procent is een brug te ver'', aldus een woordvoerder. Eerder heeft het bedrijf er op gewezen dat het moeilijke tijden doormaakt, getuige het recordverlies vorig jaar van 2,5 miljard euro. De acties bij Philips vallen samen met de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam vanmiddag.

De vakbonden De Unie en de bedrijfsbond VHPP doen niet mee aan de stakingen. De Unie heeft eerder dit jaar een akkoord gesloten voor middelbaar en hoger personeel. De VHPP mag statutair niet staken. Afgezien van de acties van vandaag staan geen nieuwe stakingen op het programma. Maar als Philips niet adequaat reageert op de protesten, verwachten de bonden snel nieuwe acties.

Behalve Philips waren er ook stakingen in de bouw. De vakbonden FNV-Bouw, Hout- en Bouwbond en Het Zwarte Corps hielden vanmorgen een stakingsbijeenkomst in de Utrechtse Jaarbeurs. Volgens de bonden kwamen daar vanochtend 7.500 bouwvakkers opdagen. Net als bij Philips draait het conflict in de bouw om vastgelopen CAO-onderhandelingen. Werkgeversorganisatie Algemeen Verbond Bouwbedrijf meldde dat de bouwplaatsen slechts beperkt hinder hebben van stakers.

hoofdartikel: pagina 9

reportage: pagina 15