Smit baat bij berging Koersk

Het naar boven halen van de Russische atoomonderzeeër Koersk is zeer lucratief gebleken voor het Rotterdamse sleep- en bergingsconcern Smit Internationale. De divisie Salvage & Towage die over de berging en de wrakopruiming gaat zag vorig jaar het bedrijfsresultaat maar liefst 42 procent stijgen tot 10,1 miljoen euro.

Niet alleen de lichting van de Koersk droeg bij aan het positieve resultaat van het bedrijfsonderdeel. Ook de berging van de Japanse kotter Ehime Maru, die begin 2001 bij Hawaii zonk na aanvaring met een Amerikaanse atoomonderzeeër, leverde het bedrijf een fors bedrag op.

Het totale bedrijfsresultaat van Smit Internationale kwam in 2001 uit op 25,6 miljoen euro, 9 procent meer dan het jaar ervoor. De nettowinst steeg beduidend forser, ruim 22 procent tot 17,4 miljoen euro.

De winstgroei kwam vooral door goede prestaties bij de niet volledig in het bedrijf opgenomen deelnemingen zoals Keppel Smit (havensleepdiensten Singapore) en SmitWijs (zeesleepvaart). Die zagen hun resultaat bijna verdubbelen van 4,8 miljoen tot 9,1 miljoen euro.

Het bergings- en sleepconcern is ondanks de behaalde resultaten voorzichtig met het uitspreken van de verwachtingen voor dit jaar. Gezien de voortdurende onzekerheden in bepaalde markten schat Smit Internationale op ongeveer eenzelfde resultaat uit te komen als het afgelopen jaar.