Shirt Pelé in euro's 250.000

Een onbekende verzamelaar heeft voor 250.000 euro een voetbalshirt van Pelé bemachtigd. Het Londense veilinghuis Christie's heeft de recordopbrengst gisteren bekendgemaakt. Het gaat om het tricot met rugnummer 10 dat de Braziliaanse stervoetballer, door velen beschouwd als de beste speler aller tijden, heeft gedragen in de finale van het wereldkampioenschap in 1970.

Brazilië won tijdens het WK in Mexico de finale van Italië met 4-1. Na de wedstrijd ruilde Pelé, die met een fraaie kopbal één keer had gescoord, het shirt met zijn directe tegenstander Roberto Rosato. Deze Italiaanse speler, in clubverband actief voor AC Milan, bood het shirt uit geldnood te koop aan bij Christie's. De anonieme koper bracht zijn hoge bod telefonisch uit.

Overigens twijfelt de toenmalige Braziliaanse bondscoach Mario Zagallo aan de echtheid van het kledingstuk. Hij beweert in het bezit te zijn van het tricot dat Pelé in de eerste helft droeg. Conditietrainer Admilo Chirol zou het shirt hebben dat de legendarische voetballer in de tweede helft had aangetrokken.

Het oude veilingrecord stond op naam van de Engelsman Geoffrey Hurst. Zijn shirt uit de WK-finale tegen West-Duitsland in 1966 bracht ongeveer 145.000 euro op. Aanvaller Hurst scoorde op Wembley destijds twee keer in de eindstrijd, die in de herinnering voortleeft door het ten onrechte toegekende, derde doelpunt van de Engelsen.